Accesări: 1674

Copiii sunt mai expuși la enterocolite în sezonul estival. Nu este doar o presupunere, ci un fapt confirmat de pediatri și de Organizația Mondială a Sănătății. Aproape că nu există familie care să nu se întoarcă de pe litoral cu micuții lor care să nu manifeste simptomele acestei boli.

Avem două vești pentru voi, dragi părinți! Vestea bună este că boala se tratează relativ ușor.

Vestea mai puțin plăcută este că cei mici vor avea o stare generală proastă atâta timp cât persistă simptomele de enterocolită.

Iată câteva sfaturi pentru preîntâmpinarea bolii.

Enterocolita acută la copii sau diareea este o problemă frecvență a sugarului și a copilului mic, care apare mai ales atunci când el începe să exploreze mediul înconjurător («bagă tot în guriță!»). Iată este definiția bolii dată de doctorul Alina Horia, medic specialist pediatru la Policlinica Dorna Medical.

Care sunt cauzele acestei afecțiuni, ale enterocolitei?

De obicei, este o infecție intestinală cauzată de microbi (virusuri, bacterii, paraziți) sau poate să însoțească alte afecțiuni ale copilului: infecții ale urechi sau urinare, intoleranțe alimentare sau erupția dentară.

Sunt boli autolimitate, cea mai importantă parte a tratamentului fiind cea de regim alimentar și rehidratare. Vara este, cu predilecție, sezonul preferat al acestei boli. Călătoriile, căldura, aglomerația, înghițitul apei din mare/piscină, toate acestea predsipun la diaree.

Care sunt semnalele de alarmă care ar trebui să îndrume orice părinte la medic?

Semnalele de alarmă care ar trebuia să îndrume părintele la medic sunt: vărsăturile repetate (care persistă mai mult de 12 ore), refuzul sistematic al alimentației, deshidratarea, somnolența, scaunele cu sânge, febră ridicată, mai mare de 39 de grade C, durerile de burtă intense).

Care este cea mai frecventă întrebare care o primiți de la părinți, în momentul în care puneți diagnosticul de enterocolită copilului lor?

Cea mai frecventă întrebare pe care o primesc este dacă necesită tratament antibiotic. Iar răspunsul meu este întotdeauna același: „Haideți să facem un examen de scaun!”. Examenul de scaun este singurul care ne poate depista cu exactitate ce anume a cauzat diareea și, dacă este vorba de o bacterie, ne arată și ce antibiotice putem folosi în funcție de sensibilitatea microorganismului respectiv.

Ce alte analize mai pot fi făcute în laboratoarele Dorna Medical, atunci când există suspiciunea sau diagnosticul de enterocolită?

Pe lângă cultura din probă de scaun, laboratorul nostru dispune și de kituri de identificare a unor microbi (antigene virale, Giardia, Camylobacter) venind în completarea clasicei coproculturi.

Care sunt recomandările dumneavoastră pentru părinți pentru a preîntâmpina această boală în rândul celor mici?

Recomand folosirea apei îmbuteliate pentru copii, alimente proaspete, preparate termic corespunzător și, bineînțeles, igiena mâinilor!

Dacă este vorba despre un sugar care este la începutul diversificării recomand folosirea mai degrabă a piureurilor gata preparate („borcănele”), decât să mănânce din meniul mamei, atunci când familia este în concediu. Și probiotice, zilnic, pe toată durata călătoriei!

ȘTIRI