Focar de rujeolă în comuna Baia. 12 cazuri constatate în satul Bogata. Ce măsuri au luat inspectorii DSPJSănătate

Focar de rujeolă în comuna Baia. 12 cazuri constatate în satul Bogata. Ce măsuri au luat inspectorii DSPJ

       Accesări: 943

Cea mai contagioasă boală virală le dă bătăi de cap părinților. Autoritățile sanitare au anunțat că în comuna Baia este în evoluție un focar de rujeolă. Direcția de Sănătate Publică Suceava precizează că este vorba despre 12 copii, toți din satul Bogata.

Bala virală, cunoscută în popor sub ca „pojar”, se manifestă la copii nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.

În urma verificărilor efectuate de inspectorii sanitari, aceștia au constatat că în comuna Baia, în cele trei luni de la declararea epidemiei, au fost vaccinați doar 9 copii.

Reprezentanții DSPJ Suceava afirmă că la momentul actual mai sunt aproximativ 70 de copii restanțieri cu una sau două doze.

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă pe teritoriul României și a solicitat ferm intensificarea măsurilor de vaccinare atât la copiii eligibili/restanțieri, conform calendarului național de vaccinare, cât și includerea la vaccinare a lotului de copii cu vârsta cuprinsă între 9-11 luni.

La nivelul instituție s-a luat decizia ca mâine, 7 martie, echipa multidisciplinară din cadrul DSPJ Suceava, să se deplaseze în satul Bogata, pentru ca în colaborare cu medicii de familie, să mobilizeze și vaccineze un număr cât mai mare din rândul copiilor restanțieri.

Pentru desfășurarea acțiunii, inspectorii sanitari au solicitat sprijin din partea autorității locale, pentru identificarea și vaccinarea restanțierilor.

DSPJ Suceava va asigura întreaga cantitate de vaccin necesară și consumabilele aferente.

Autoritățile sanitare fac un nou apel către părinți pentru a-i aduce pe copii la vaccinare.

DSPJ Suceava recomandă și încurajează părinţii să solicite medicilor de familie vaccinarea copiilor lor conform calendarului național de vaccinare, pentru a asigura păstrarea stării de sănătate a acestora. Vaccinarea ROR se face prin Programul Național de Vaccinare al Ministerului Sănătății și este gratuită.

Conform recomandărilor INSP „imunizarea prin vaccinare este cea mai sigură metodă prin care putem proteja copiii împotriva anumitor boli infecţioase precum rujeola, rubeola, poliomielita, tusea convulsivă, difteria, tetanosul, hepatita virală B, etc.”

În cazul în care un copil vaccinat va contracta un virus, sistemul lui imunitar va şti să reacţioneze, să lupte împotriva infecţiilor, va fi pregătit pentru a combate rapid şi eficient boala”.

Rujeola sau pojarul este o infecție virală foarte contagioasă care apare ca o eruptie la nivelul pielii si are simptome foarte neplăcute, similare cu răceala.

Dacă nu este tratată corespunzător, rujeola poate cauza complicații ce pot pune viața pacientului în pericol.

Rujeola este o boală care se transmite de la om la om, pe calea aerului, prin tuse ori strănut.

Virusul rujeolic poate trăi până la doua ore pe diferite suprafețe sau în aer și poate infecta 90% din persoanele sensibile.

Rujeola debutează la copii prin ochi iritați (roșii) și care lăcrimează, secreții nazale apoase, tuse și febra mare.

Iritația de la nivelul pielii apare la 3 – 5 zile de la primele simptome.

Foto: Freepik

ȘTIRI