Inspectorii DSP au confirmat primele cazuri de rujeolă în zona Fălticeni. Două cazuri înregistrate în comuna DolheștiSănătate

Inspectorii DSP au confirmat primele cazuri de rujeolă în zona Fălticeni. Două cazuri înregistrate în comuna Dolhești

       Accesări: 879

Autoritățile sanitare sunt în alertă. Opt cazuri de rujeolă au fost confirmate pe parcursul lunii ianuarie în județul Suceava, șase dintre acestea fiind înregistate la copii nevaccinați, cu vârsta cuprinsă între 8 luni și 11 ani. Două din totalul cazurilor menționate au fost în zona Fălticeni.

Ambele sunt înregistrate în comuna Dolhești.

Celelalte cazuri au fost raportate în Rădăuți (3), Marginea (1), Voitinel (1) și Iacobeni (1).,

Epidemia de rujeolă s-a declanșat în decembrie 2023.

Au fost peste 2.000 de cazuri de îmbolnăviri la nivel național, potrivit datelor remise de Ministerul Sănătății.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Județeană Suceava au implementat în județ un plan de acțiuni, în vederea limitării extinderii cazurilor de rujeolă.

Inspectorii sanitari au comunicat permanent cu medicii de familie, personalul medical din unitățile de învățământ și unitățile sanitare cu paturi din județ, rețeaua de asistență medicală comunitară (asistenți medicali comunitari și mediatori sanitari) în vederea supravegherii cazurilor și contacților cazurilor, culegerea datelor, recoltarea de probe biologice, raportarea datelor către forurile superioare, conform legislației sanitare în vigoare și măsurile de prevenire impuse.

Ei mai spun că au informat populația în legătură necesitatea vaccinării în scopul limitării epidemiei de rujeolă și mobilizarea copiilor nevaccinați pentru efectuarea vaccinării, prin materiale informative pe tema vaccinării și a beneficiilor vaccinării care au fost distribuite către populație.

Potrivit specialiștilor în domeniu, cea mai eficientă metodă de prevenție este vaccinarea.

Vaccinul ROR este indicat pentru vaccinarea simultană rujeolică, urliană şi rubeolică a persoanelor începând de la vârsta de 12 luni, însă, în circumstanţe speciale – cum ar fi epidemiile de rujeolă, vaccinul poate fi administrat la sugari începând de la vârsta de nouă luni. O a doua doză poate fi administrată la cel puţin patru săptămâni după prima doză.

Vaccinul ROR reprezintă o soluție sigură, disponibilă și eficientă pentru a proteja viața și sănătatea copiilor.

Inspectorii sanitari recomandă și încurajează părinţii să solicite medicilor de familie vaccinarea copiilor lor conform calendarului național de vaccinare, pentru a asigura păstrarea stării de sănătate a acestora. Vaccinarea ROR este gratuită.

Rujeola sau pojarul este o infecție virală foarte contagioasă care apare ca o eruptie la nivelul pielii si are simptome foarte neplăcute, similare cu răceala.

Dacă nu este tratată corespunzător, rujeola poate cauza complicații ce pot pune viața pacientului în pericol.

Rujeola este o boală care se transmite de la om la om, pe calea aerului, prin tuse ori strănut.

Virusul rujeolic poate trăi până la doua ore pe diferite suprafețe sau în aer și poate infecta 90% din persoanele sensibile.

Rujeola debutează la copii prin ochi iritați (roșii) și care lăcrimează, secreții nazale apoase, tuse și febra mare.

Iritația de la nivelul pielii apare la 3 – 5 zile de la primele simptome.

Foto: Freepik

ȘTIRI