Județul Suceava este sub avertizare de Cod galben. Sunt anunțate ploi, ninsori și intensificări ale vântuluiActualitate

Județul Suceava este sub avertizare de Cod galben. Sunt anunțate ploi, ninsori și intensificări ale vântului

       Accesări: 1531

Vremea schimbă registrul la final de săptămână. Specialiștii ANM au emis Cod galben pentru mai multe județe din țară, printre care și județul Suceava. Acesta vizează intensificări ale vântului, precipitații sub formă de ninsoare, ploi, dar și viscol.

Avertizarea meteo intră în vigoare azi, la prânz, și va fi valabilă până la luni dimineața.

În intervalul menționat, vântul se va intensifica în zonele de deal, precum și la munte vor fi rafale de 55…70 km/m.

Meteorologii anunță că în zona montană înaltă, la altitudini de peste 1500 m, rafalele vor depăși 90…110 km/h, vizibilitatea va fi redusă și va fi viscol.

În această seară, aria precipitațiilor moderate cantitativ (10…15 l/mp) va cuprinde cea mai mare parte a zonei de munte.

Vor predomina ploile, determinând topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă, iar la peste 1500 m va ninge.

Reprezetanții ISU Suceava au dat publicității și câteva recomandări pentru evitarea unor situații neplăcute pe vreme rea.

  • Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.
  • Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime.
  • Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.
  • Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților.
  • Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).
  • Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
  • Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată, gratuit, de pe App Store.

ȘTIRI