Clădirea Primăriei Fălticeni va reveni la frumusețea de altădată. Cum va arăta după renovare. Lucrările au începutLocal

Clădirea Primăriei Fălticeni va reveni la frumusețea de altădată. Cum va arăta după renovare. Lucrările au început

       Accesări: 5920

Un nou șantier s-a deschis la nivel local. Clădirea Primăriei Municipiului Fălticeni intră în reabilitare capitală, prima din istoria acestui imobil vechi de peste 120 de ani. Lucrările au început în forță, de câteva zile, activitatea fiind concentrată la interior.

30 de muncitori sunt angrenați pe șantier pentru ca ritmul de lucru să fie cât mai susținut.

Clădirea este debarasată de instalațiile termice și electrice, dar și de zidăria aplicată până la pereții din cărămidă.

Parchetul și dulapii din lemn ai podelelor sunt scoase, pentru a fi înlocuite cu șape moderne.

În viitorul apropiat urmează ca tavanul, realizat din paie, să fie consolidat cu ajutorul unor materiale moderne, iar acoperișul șubrezit va fi înlocuit complet. Pereții, vor fi, de asemenea consolidați, la fel ca și structura pe care se află clădirea.

Lucrările realizate cu lucrări de reparații capitale, ce prevăd soluții tehnice moderne care vor asigura durabilitate întregii clădiri.

Primarul Cătălin Coman a menționat că proiectul a fost depus la timpul potrivit și că partea de documentație este una amplă. Autorii proiectului și-au propus să-i redea clădirii frumusețea de odinioară, aceasta urmând să fie una dintre clădirile emblematice ale orașului, alături de Muzeul de Artă „Ion Irimescu” și Muzeul Apelor.

Atât exteriorul cât și interiorul vor respecta un registru cromatic specific clădirilor de patrimoniu, iar prin detaliile originale ale clădirii să evidențieze aspectul maiestuos.

Finanțarea proiectului de reabilitare și modernizare este asigurată integral, atât componenta europeană cât și cea din bugetul local.

La fel ca și creșa verde din Fălticeni, clădirea Primăriei este primul proiect al unei clădiri administrative din România care este reabilitată cu fonduri europene, prin intermediul PNRR (Programul Național de Redresare și Reziliență).

Lucrările vor fi încheiate până în vara anului 2026.

Primarul Coman spune că la finalul proiectului clădirea va fi o bijuterie, deoarece proiectul de renovare este realizat minuțios și care nu știrbește cu nimic frumusețea clădirii de patrimoniu.

„Suntem bucuroși că am pornit acest proiect important. Reușim, astfel, să demarăm primele lucrări de anvergură pentru reabilitarea clădirii Primăriei din Fălticeni. Este un moment important, pentru că sunt primele lucrări făcute după mai bine de 100 de ani.”, ne-a declarat primarul Cătălin Coman. „Mobilizarea constructorului este exemplară și dorința comună este ca proiectul să fie încheiat înainte de termen, lucru care cred că este posibil. Am fost în biroul primarului, biroul unde lucrez de 12 ani, și nu l-am recunoscut. La fel și în sala de ședințe, unde dezbatem proiectele și hotărârile pentru comunitate. Acum sunt de nerecunoscut aceste încăperi, ca toate celelalte, este și firesc, dar, la final, clădirea va fi un ansamblu deosebit, o bijuterie”.

Lucrările de renovare sunt ample și vor necesita aproximativ 18 luni pentru materializare.

Candelabrele, ușile, scările și balustradele metalice ale scărilor vor fi recondiționate. Tâmplăria exterioară va fi înlocuită complet, cu elemente din lemn stratificat.

Sala Consiliului Local va păstra integral ornamentele arhitecturale amplasate în zona plafonului și sub acesta, iar sobele din teracotă albă vor fi îmbunătățite estetic.

Clădirea Primăriei Municipiului Fălticeni (corpul A), aflată în registrul clădirilor de patrimoniu, este reabilitată printr-un proiect de peste 17 milioane de lei, iar constructorul, SYM RSC, este determinat să încheie lucrările înainte de termen.

În reabilitare, dar pe un proiect separat, finanțat prin Agenția Fondului de Mediu, va intra și corpul B al Primăriei, unde se afla sediul fostei Judecătorii.

Ambele clădiri vor fi consolidate integral, armonizate estetic și funcțional, astfel încât să nu necesite alte lucrări pentru următorii cel puțin 50 de ani.

Sub aspect estetic, clădirea primăriei, finalizată în anul 1896, după planurile unui arhitect austriac, va reveni la frumusețea și strălucirea de odinioară.

Proiectul prevede reabilitatea ornamentelor, treptelor și balconului. Exteriorul va fi „îmbrăcat” într-o nuanță de alb prăfuit, specifică clădirilor vechi. Pentru brâul dintre parter și etajul întâi s-a ales culoarea gălbui.

Acoperișul de culoare gri va completa registrul cromatic, de pe frontispiciul clădirii urmând să fie recondiționate vechiul blazon al orașului Fălticeni, stema cu trei brazi, cât și elementele de decor.

ȘTIRI