Depogaz va construi un depozit subteran de gaze naturale în zona Fălticeni. Investiția va fi încheiată în anul 2026Local

Depogaz va construi un depozit subteran de gaze naturale în zona Fălticeni. Investiția va fi încheiată în anul 2026

       Accesări: 962

Resursele energetice sunt vitale și constituie un factor important în ecuația economică. Criza declanșată de războiul din Ucraina afectează industria de petrol și gaze, iar efectele s-au răsfrânt și asupra prețurilor din România. Reducerea dependenței de combustibilii fosili din Rusia, necesitatea independenței energetice, tot mai des menționată în discursurile actuale, dar și creșterea capacității de stocare sunt pași firești în acest context.

Un alt proiect, strâns legat de resursele energetice, este creșterea capacității de depozitare pentru gazele naturale.

Depogaz Ploiești, filiala de înmagazinare a gazelor din cadrul Romgaz, va derula mai multe investiții pentru majorarea capacității de stocare la 4,2 – 4,5 miliarde mc de gaze naturale.

Oficialii companiei au dezvăluit faptul că vor construi un depozit subteran și în nordul Moldovei. Mai exact, acesta va fi realizat în zona Fălticeni.

Jurnaliștii cotidianului Cronica de Fălticeni au discutat cu reprezentanții Depogaz Ploiești despre acest proiect important, cu beneficii nu doar pentru regiunea Nord-Est, ci și pentru Republica Moldova.

Primul depozit subteran de gaze din Moldova

Depozitul subteran plănuit pentru zona Fălticeni va fi primul de acest gen din regiunea Moldovei.

Depogaz Ploiești deține cinci astfel de depozite în țară, în județele Mureș, Dâmbovița, Ialomița și Dolj, și unul în apropiere de București, cu capacități cuprinse între 50 și 1310 milioane metri cubi.

Cel care va fi construit în zona Fălticeni va avea 250 de milioane metri cubi pe ciclu.

Capacitatea totală de injecţie va fi de 1,4 milioane mc/zi, iar capacitate totală de extracţie va fi proiectată pentru 2 milioane de mc/zi).

Ce investiții vor fi făcute?

Proiectul va consta în amenajarea unei staţii de comprimare gaze naturale, instalaţie de uscare şi măsură gaze naturale, instalaţii tehnologice sonde injecţie/extracţie și un sistem de foraj sonde de injecţie și extracţie.

Depozitul subteran de înmagazinare va fi interconectat cu Sistemul Naţional de Transport (SNT) și va dispune și de un stoc inactiv de gaze naturale.

Finanțatorul acestui proiect este grupul Romgaz prin Filiala Depogaz Ploieşti.

Întrebați de ce specialiștii au ales zona Fălticeni pentru amplasarea acestui depozit, reprezentanții Depogaz au explicat că motivul principal îl constituie existenţa, în această regiune, a mai multor
zăcăminte depletate, care au potenţial de a fi transformate în depozite subterane.

Este vorba despre zăcămintele din zona satului Pocoleni (comuna Rădășeni), dar și cele din zona Todirești, Comănești sau Davideni.

Rolul acestui depozit este de a asigura o capacitate de înmagazinare într-o zonă deficitară din punct de vedere al siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale. Depozitul din zona Fălticeni va acoperi nevoile din nordul și estul României, dar și cele ale Republicii Moldova.

Amplasamentul exact al depozitului subteran urmează să fie stabilit în viitorul apropiat.

Depozitul subteran de gaze naturale din zona Fălticeni va deveni operațional în următorii trei-patru ani.

În planul de dezvoltare al Depogaz, compania estimează finalizarea construcţiei depozitului în anul 2026.

Un amănunt important este acela că implementarea proiectului va depinde, însă, de resursele financiare disponibile şi de strategia energetică a României în următorii ani.

ȘTIRI