Noul spital din Fălticeni și-a început activitatea. 30 de ani de așteptări și costuri de 100 de milioane de leiSpecial

Noul spital din Fălticeni și-a început activitatea. 30 de ani de așteptări și costuri de 100 de milioane de lei

       Accesări: 2045

Moment istoric la Fălticeni. Noul spital și-a început activitatea joi, 2 septembrie 2021, după cum primarul Coman și managerul Morariu anunțau în urmă cu mai puțin de 24 de ore. Deschiderea unității medicale a fost făcută fără festivism și tăiere de panglică, ci într-un climat al unei zile obișnuite de muncă.

Spitalul din Fălticeni devine operațional după 30 de ani de la începerea lucrărilor.

Caz unic în România

Noul spital este un obiectiv medical unic în România.

Construcția inițială avea o suprafață de 15.000 metri pătrați, iar din lipsa fondurilor autoritățile locale au renunțat la un corp al clădirii, transformat în bloc ANL. Suprafața s-a redus la 12.000 metri pătrați.

Un caz unic în România, și, probabil, în Europa, un spital și un bloc sunt unul lângă altul.

În același spațiu al unicității este și faptul că proiectul spitalului a suferit atât de multe modificări, încât proiectul a fost adaptat mereu din mers, cu soluții noi care au necesitat timp, toate din cauza unei legislații care azi era bună, iar mâine nu.

Chinurile facerii unității medicale au avut un preț enorm, pe care l-au plătit cu timp, răbdare, și condiții improprii actului medical, atât personalul medical cât și pacienții.

Însăși faptul că este construit în decurs de trei decenii, face ca acest spital din Fălticeni să fie un caz unic în România, care arată cât de greu se mișcă lucrurile la nivel ministerial și cât de puțin este dispus statul să investească în infrastructura medicală din orașele mici. Este, în același timp, un caz, până la urmă, fericit, pentru că există spitale în țară începute și care nu au mai ajuns să fie finalizate.

Până acum personalul medico-sanitar lucra într-un spital ridicat pe vremea domnitorului Cuza, în anul 1860, clădire care nu oferea condiții hoteliere pentru cerințele actuale, iar pe fondul numărului ridicat de internări au fost perioade când pacienții stăteau doi pe un pat.

Acum totul este istorie, iar medicii și asistentele care au sperat să lucreze într-un spital nou, cu dotări de ultimă generație, îți văd dorința împlinită. Unii dintre aceștia, cum este doctorul Stelică Constantin, s-a angajat la spitalul din Fălticeni după terminarea studiilor, știind că orașul va avea un spital nou.

Doar că de atunci, în anul 1991, promisiunea unui nou spital s-a prelungit pentru 30 de ani.

Pacienții au venit la prima oră

Primii pacienți, în special vârstnici, au sosit la Ambulatoriul de Specialitate chiar de la ora 8, în sălile de așteptare, cu puțin înaintea deschiderii majorității cabinetelor medicale.

În sălile de operație, în compartimentul de primiri urgențe și în saloane, primele intervenții și consultații au fost făcute după ora 14, după ce încăperile au fost dezinfectate și nebulizate din nou, în această dimineață.

Câteva zeci de pacienți erau deja la consultații, după primele trei ore de la deschiderea cabinetelor.

Oamenii s-au arătat bucuroși că au un nou spital și s-au declarat încântați de ceea ce au văzut aici.

Spital cu dotări de vârf

Unitatea din Fălticeni respectă toate normativele medicale și de securitate la incendiu, aflate în vigoare. Echipamentele sunt produse din gama de vârf ale unor producători renumiți din Germania, SUA, Anglia, Japonia și Franța.

Noul spital dispune pentru prima dată un Computer Tomograf și urmează să primească în viitorul apropiat un RMN ultramodern.

Personalul medical și pacienții au la dispoziție șapte lifturi pentru accesul la fiecare dintre șase etaje ale clădrii.

Unitatea medicală dispune de 250 de paturi, trei săli de operații și două pentru Anestezie și Terapie Intensivă.

Condițiile hoteliere sunt deosebite. Saloanele au câte două sau, cel mult, trei paturi.

Excepție face zona maternității, unde, pentru prima dată, există camera mamei și a copilului, cu un singur pat.

Tot pentru prima dată, spitalul din Fălticeni are două săli pentru kinetoterapie, dotate la cele mai înalte standarde.

Pediatria este cea mai animată și colorată, la propriu, secție din tot spitalul. Personajele de poveste sunt omniprezente pe holurile secției.

Cât costă un spital?

Cel de la Fălticeni se ridică la suma de 103 milioane de lei. Suma reprezintă costurile calculate între 2012 și 2021.

Cinci miniștri și doi secretari de stat s-au perindat pe șantierul acestui obiectiv.

Spitalul din Fălticeni a fost subiect de campanie electorală în toți acești 30 de ani.

Proiectul a început încă de pe vremea regimului Ceaușescu, de către fostul director al spitalului, medicul chirurg Constantin Moldovan care după anul 1985 face mai multe drumuri la București pentru a i se aproba proiectul și solicitarea pentru construirea unui nou spital.

Lucrările încep abia în 1991, însă au ritm lent. Construcția este făcută pe etape. Lucrările se reiau în 2013 și sunt finalizate în vara anului 2019, iar de aici începe perioada de dotare și probleme întâmpinate în pandemie.

Noul spital din Fălticeni este al cincisprezecelea care se dă în folosință în România, de la Revoluție încoace.

Cel puțin așa afirmă Vass Levente, secretarul de stat din Ministerul Sănătății, prezent la Fălticeni, la ședința de lucru organizată cu o zi înaintea deschiderii unității medicale.

Demersurile din ultimii nouă ani au fost decisive pentru finalizarea și deschiderea noului spital, după cum au dat de înțeles primarul Coman și managerul Morariu.

ȘTIRI