Noul spital din Fălticeni ar putea fi deschis din iunie. Comisiile pentru recepția finală vin la începutul lunii maiSănătate

Noul spital din Fălticeni ar putea fi deschis din iunie. Comisiile pentru recepția finală vin la începutul lunii mai

       Accesări: 2676

Întrebarea care îi frământă pe localnici de trei decenii va avea un răspuns în vara acestui an. Noul Spital Municipal Fălticeni este la un pas de mult așteptata deschidere, etapa premergătoare acestui moment fiind stabilită deja de trei instituții care vor elibera ultimele avize înaintea încheierii proiectului. La începutul lunii viitoare sosesc comisiile pentru recepția finală a lucrărilor, cea care, practic, va da undă începerii activității în noua unitate sanitară.

Delegații acestora vor fi prezenți la Fălticeni, pentru a consulta situația din teren cu cea din documentație, pe data de 6 mai.

Anunțul a fost făcut de primarul Cătălin Coman la finalul ședinței extraordinare a Consiliului Local, desfășurată luni, 19 aprilie.

Din comisie vor face parte reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construncții (ISC), Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) și cei ai Direcției de Sănătăte Publică (DSP).

Dată fiind anvergura proiectului și a investițiilor, ISC va trimite specialiști din cadrul autorității naționale de la București.

Mahanu Design

„Pe data de 6 mai, Inspectoratul de Stat în Construcții din București a programat recepția finală. Suntem în faza obținerii autorizațiilor și avizelor, iar documentația a fost depusă la ISC Suceava. Având în vederea complexitatea investiției și valoarea, procedura spune că trebuie un aviz de la București.”, a menționat primarul Coman în cadrul ședinței. „La această recepție finală, pe lângă reprezentanții ISC vor mai participa reprezentanții ISU și DSP. Sperăm ca, imediat ce această recepție va fi semnată, să începem efectiv mutarea din spitalul vechi în cel nou.”

La aceste trei comisii se adaugă și comisiile din Primărie și cea din cadrul Spitalului Municipal, care va fi reprezentată de medicul Vlad Morariu, managerul unității medicale.

Recepția ar putea dura mai multe zile. La finalul acesteia vor fi întocmite actele necesare care dau undă verde deschiderii spitalului din Fălticeni.

Autoritățile locale consideră că la jumătatea lunii mai ar putea fi încheiată documentația de către toate cele trei comisii.

10 – 14 de zile pentru mutarea în noul spital

După această etapă va urma transferul secțiilor și compartimentelor exterioare în noul spital.

Pavilionul central al actualului spital, Secția Pediatrie, Maternitatea, Compartimentul Dermatovenerologie și Ambulatoriul de Specialitate se vor muta în casă nouă. Tot aici se vor muta bucătăria și spălătoria spitalului.

Vor fi aduse din vechiul în noul spital echipamentele și instrumentarul medical.

Transferul va dura între 10 și 14 de zile.

Dacă pe data de 15 mai conducerea spitalului va primi undă verde din partea comisiilor pentru deschiderea unității medicale, atunci în luna iunie medicii vor putea profesa în cel mai nou spital din România.

30 de ani de la începutul lucrărilor

Tot în luna iunie, în anul 1991, au început și lucrările de construcție la noul spital. Cu siguranță, la momentul deschiderii va fi cel mai longeviv proiect de acest gen din țară.

Începerea activității medicale va însemna și restrângerea „rețelei” secțiilor exterioare ale spitalului. Noua unitate medicală beneficiază de trei săli de operație ultramoderne, alte trei săli la secția ATI, un Compartiment de Primi Urgențe împărțit pe două zone aflate la parterul clădirii, cât și săli cu dotări tehnologice avansate la partea de Radiologie și Imagistică Medicală.

Clădirile eliberate vor primi tot destinație medicală. Spre exemplu, Ambulatoriul de Specialitate (fosta Policlinică) va deveni un Centru Integrat pentru Medicina de Familie.

În cazul clădirii Maternității, după mutarea acesteia, este luată în considerare un Compartiment de Îngrijiri Paliative și unul de Geriatrie, însă managerul Vlad Morariu susține că aici ar putea funcționa Secția de Boli Infecțioase, care va rămâne ca secție distinctă. Decizia, în privința destinației medicale a clădirii, va fi luată în viitorul apropiat.

Pentru clădirea Pediatriei și cea în care funcționează Dermatovenerologia și Bolile Infecțioase, imobil aflat în Cartierul Maior Ioan, nu există deocamdată propuneri privind relocarea activității medicale.

ȘTIRI