Accesări: 201

În a treia zi de joi a lunii noiembrie este celebrată „Ziua naţională fără tutun”.

Scopul este de a conştientiza publicul şi decidenţii politicilor de sănătate în privinţa poverii sociale enorme (boli / dizabilități / decese premature) generată de consumul de tutun și de a stimula modificări comportamentale și măsuri legislative specifice.

În România se înregistrează o prevalență semnificativă a consumului de tutun.  Peste 5 milioane şi jumătate de fumători, dintre care mai mult de 5 milioane fumează zilnic.

Consumul produselor noi de tutun (produsele cu tutun care se încălzeşte) şi al ţigărilor electronice se conturează ca o nouă ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei.

Impactul acestor produse produse asupra sănătății este tot mai îngrijorător. Studiile experimentale au relevat efecte hepatolitice pentru produsele cu tutun care se încălzesc, cum ar fi și pneumonia de tip chimic pentru ENDS.

Studiul GATS România 2018 a arătat că prevalența consumului de tutun în România este de 30,7%.

Consumul de tutun a crescut cu 14,9%, mai ales prin creşterea consumului în rândul tinerilor din grupa de vârstă 15-24 de ani (cu o creştere relativă de 48,3%) şi al femeilor (cu o creştere relativă de 27%).

Proporţia celor care au avut o tentativă de renunţare la fumat în ultimul an a suferit o scădere relativă semnificativă, comparativ cu 2011 (de 37%), chiar dacă aproape 5 din 10 fumători (48,2%) afirmă că vor să renunţe la acest obicei în viitor.

Potrivit Societăţii Române de Pneumologie aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar din România sunt fumători, iar 42.000 de decese pe an se datorează fumatului. Fumatul omoară mai mult decat alcoolul, accidentele de circulație, drogurile, obezitatea, tentativele de sinucidere, toate la un loc.

În acest an, campania dedicată Zilei naționale fără tutun se desfășoară, și la nivelul județului Suceava (prin Direcția de Sănătate Publică), sub sloganul: „Pentru sănătate spune NU consumului de tutun!”

Scopul campaniei este Prevenirea consumului de tutun în orice formă printr-o informare corectă şi conştientizare asupra beneficiilor renunțării la fumat.

ȘTIRI