Expoziție retrospectivă Ștefan Șoldănescu. S-au împlinit 120 de ani de la moartea pictorului fălticeneanCultură

Expoziție retrospectivă Ștefan Șoldănescu. S-au împlinit 120 de ani de la moartea pictorului fălticenean

       Accesări: 492

Muzeul de Artă „Ion Irimescu” prezintă, în următoarele săptămâni, o expoziție retrospectivă închinată pictorului Ștefan Șoldănescu.

Vernizajul expoziției va avea loc în acestă seară, la ora 17.00, în Galeriile Muzeului de Artă „Ion Irimescu”.

Vor fi expuse lucrări de artă semnate de Ștefan Șoldănescu, aflate în custodia muzeelor fălticenene: Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, Galeria Oamenilor de Seamă și Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”, ne-a informat mangerul Teodor Brădățanu.

La întâlnirea cu publicul iubitor de artă și cultură va fi prezent scriitorul Grigore Ilisei.

Pictorul Ștefan Șoldănescu s-a născut la Fălticeni pe data de 16 iulie 1863. A fost fiul preotului Gheorghe Șoldănescu.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

A urmat în localitatea natală clasele primare și cursurile Gimnaziului Alecu Donici, fiind coleg cu folcloristul Artur Gorovei.

Ulterior a fost trimis ca bursier la Școala de Belle-Arte din Iași, în clasa profesorului Gheorghe Panaiteanu – Bardasare, care-i va influența durabil formația, precizează Cătălin Ciolca în monografia „Cartea Fălticenilor”. S-a întors, în 1894, ca profesor la Școala de Belle-Arte.

Și-a continuat apoi studiile la Munchen, unde a fost apreciat și a primit numeroase comenzi.

Nicolae Iorga, elev al pictorului fălticenean, pe când acesta era profesor de desen și caligrafie la Liceul Național din Iași, l-a evocat pe Ștefan Șoldănescu în lucrarea „Oameni care au fost”.

Ștefan Șoldănescu a pictat portrete de factură realistă, cu accent pe trăirea lăuntrică.

S-a stins din viață în octombrie 1899, la vârsta de 36 de ani, la Iași, fiind înmormântat în Cimitirul Oprișeni din Fălticeni.

Cele mai multe lucrări ale sale, achiziționate de Take Ionescu (cunoscut om politic, prim-ministru al României în perioada 1921-1922), au dispărut fără urmă, întreaga colecție a acestuia fiind devastată în timpul ocupației germane a Capitalei din Primul Război Mondial.

ȘTIRI