Accesări: 414

Data de 14 noiembrie marchează ,,Ziua Mondială a Diabetului”, un prilej de a atrage atenția asupra uneia dintre cele mai mari probleme de sănătate cu care se confruntă omenirea în secolul XXI.

Diabetul este o boală a întregului organism, care poate duce la complicații precum infarct, atac vascular cerebral, orbire, blocaj renal sau amputaţii ale membrelor inferioare. 

La nivelul județului Suceava, în evidențele medicale figurează peste 30.000 de persoane cu diabet, 3619 dintre acestea fiind dependente de insulină.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Suceava, doar în anul 2018 au fost luați în evidență peste 2.000 de diabetici.

Casa de Asigurari de Sanatate derulează pentru pacienții judetului Suceava Programul național de diabet zaharat.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Prin acest program se urmărește asigurarea tratamentului specific – insulină și antidiabetice orale, a testelor de automonitorizare prin farmaciile cu circuit deschis, a accesului la pompe de insulină și materiale consumabile și evaluarea periodică a pacientilor prin dozarea homoglobinei glicozilate.

CAS Suceava are contract cu 8 furnizori de servicii medicale, respectiv 13 medici specialiști diabetologi. Sunt în derulare 126 de contracte încheiate cu farmaciile din județ pentru eliberarea medicamentelor și materilelor sanitare.

Dacă un bolnav de diabet zaharat nu este asigurat, poate dobândi această calitate, fără plata unei contribuții la asigurările de sănătate, pe baza unei adeverințe emise de medicul curant care atestă diagnosticul.

Bugetul total alocat derulării Programului național de diabet zaharat, în anul 2019, este în valoare de 30,8 milioane de lei, iar bugetul alocat eliberarii medicamentelor prin programul de diabet, este în valoare de 26,7 milioane de lei, pentru un numar de 20.645 pacienti beneficiari.

La acesta se adaugă sumele alocate testelor de automonitorizare, în valoare de 256 mii lei, pentru 138 de copii, si 3,7 milioane de lei pentru un numar de 7.869 adulti.

Pentru evaluarea periodică a pacientilor, prin dozarea homoglobinei glicozilate, CAS Suceava are încheiate contracte cu 3 laboratoare de analize medicale, în valoare de 15.540 lei.

Bolnavii cu diabet zaharat au dreptul la evaluare prin dozarea hemoglobinei glicozilată, pe baza recomandării facute de medicul specialist diabetolog, de medicul cu competență/atestat în diabet sau de medicul desemnat (medicul de familie), in mod gratuit, dar nu mai mult de două dozări într-un an.

“Ziua Mondială a Diabetului” este marcată în întreaga lume de peste 200 de asociaţii membre ale Federaţiei Internaţionale de Diabet, în peste 160 de ţări, printre care şi România, toate fiind State Membre ale Naţiunilor Unite, de către alte asociaţii, organizaţii, companii, cadre medicale şi persoane suferind de diabet zaharat, precum şi familiile lor.

Pentru anul 2019 sloganul campaniei naţionale este “Diabetul – o problemă și a  familiei”, urmărind o mai bună informare a membrilor familiilor persoanelor diagnosticate cu diabet, în ceea ce privește gestionarea acestei afecţiuni.

Familiile au un rol cheie în gestionarea factorilor modificabili de risc pentru diabetul de tip 2 şi trebuie susţinute prin educaţie, resurse şi oportunităţi necesare adoptării unui stil de viaţă sănătos.

ȘTIRI