De-ale colindelorCultură

De-ale colindelor

       Accesări: 63

Atunci când, la radio sau la televizor, asculți prima colindă, realizezi că se apropie Crăciunul cu pași repezi.

Când îi auzi cântând pe Ștefan Hrușcă, Ducu Bertzi, Vasile Șeicaru, dar și mulți alții, simți cum inima îți tresaltă de bucurie. Dar când lor li se alătură și copiii cu glasurile lor cristaline, ca niște clopoței de argint, totul devine mirific.

Atunci încep să se organizeze fel de fel de spectacole cu interpreți de colinde de la orașe și de la sate, acolo unde aceste tradiții ale poporului nostru, ce păreau a se pierde în negura anilor, iată, au reînviat și parcă ne readuc în minte nouă, celor trecuți cu anii, vremea copilăriei cu zăpezile ei de altădată, cu sănii și săniuțe alunecând printre nămeți

La aceste spectacole pare că se iau la întrecere formații de copii, de elevi, grupuri mixte de adulți sau separate, iar spectatorii nu știu care le-a plăcut mai mult: clopoțeii glasurilor de copii, grupurile adolescenților sau glasurile bărbătești care, prin forța lor, fac să vibreze aerul sălii de spectacol.

În această situație m-am aflat și eu, atunci când am participat la spectacolul ,,Florile dalbe, flori de măr’’ de la Casa de Cultură din Fălticeni, organizat cu multă trudă, dar și minuțiozitate, de nimeni alta decât Lenuța Rusu, poetă, scriitoare, dar mai ales cântăreață. Ea afirmă că: ,,Numai prin cântec simt că mă descătușez de tot ce îmi apasă sufletul uneori’’.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

La acest amplu spectacol au participat numeroase formații de colindători. Astfel, cei care au dechis spectacolul, au fost membrii corului Protoeriei din Fălticeni, condus de preot Claudiu Hariuc.

 De la Clubul Copiilor, Lenuța Rusu a venit cu cele două grupuri pe care le coordonează, grupul ,,Moldava’’ și grupul de copii ,,Micii răzăși’’, care s-au unit și ne-au oferit minunate colinde strămoșești. Tot de la Clubul Copiilor au mai participat și grupul de dans modern al micuțelor îndrumate de dna Caterina Moldovanu Feraru, grupul de viori condus de dna Lidia Zugravu, precum și grupul ,,Coronița’’ îndrumat de dl Liviu Chelaru. Cu toții ne-au cântat, au dansat și ne-au încântat prin interpretarea fără cusur.

 De la Rîșca, corul bărbătesc ,,Flori de măr’’, condus de poeta Mihaela Grădinariu care cu bastonul ei, împodobit cu zeci de clopoței, a dat o deosebită savoare interpretării și așa impunătoare prin glasurile grave și puternice ale bărbaților din grup.

Dar, deodată, scena s-a luminat, pentru că a apărut grupul ,,Dorul Șomuzului’’ al micuților din satul Hârtop, îndrumat de către dl Lucian Todireanu, îmbrăcați în costume populare cusute cu arnici roșu, pe pânză albă țesută în casă, cu basmale roșii și banderole tricolore. Candoarea chipurilor și ochii mirați ai copilăriei ne-au înseninat sufletele.

Cei din satul Bunești au venit cu grupul vocal, dar și cu fanfara.

Deasemeni grupul mixt ,,Flori de mălin’’ din satul Mălini, condus de prof. Maria Crețu, ne-au readus vechi colinde românești care încă sunt vii în inimile noastre.

Au urmat formații de la școlile din oraș, astfel, câțiva elevi de la Colegiul Tehnic ,,Mihai Băcescu’’ au prezentat ,,Banda lui Jianu’’. Au urmat apoi alții și alții.

Minunata formație ,,Balada’’ condusă de cunoscuta cântăreață Maria Tănasă care, ca de obicei, ne-a făcut să ni se taie respirația.

 Nu reușesc să îi enumăr pe toți cei care au muncit atât de mult pentru a ne impresiona cu prestația lor, de aceea îi rog să mă ierte, dar eu le mulțumesc și îi felicit din inimă pentru strădania lor.

Îi mulțumesc prietenei mele Lenuța Rusu, pentru că m-a invitat la acest minunat spectacol, totodată o felicit pentru reușita lui datorată în totalitate strădaniei ei.

            Tuturor le urez: ,,La mulți ani!’’

ȘTIRI