Străbunică centenară în satul Huși. Profira Costea și-a sărbătorit cei 100 de ani în Ajun de CrăciunSpecial

Străbunică centenară în satul Huși. Profira Costea și-a sărbătorit cei 100 de ani în Ajun de Crăciun

       Accesări: 3193

Un secol de viață presărat cu clipe frumoase, dar și greutăți. Profira Costea din satul Huși a ajuns la venerabila vârstă de 100 de ani, devenind a doua cea mai longevivă persoană din comuna Preutești.

S-a născut în ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie 1919.

Viața ei este tipică femeii de la țară, mamă care trebăluiește de ziua până seara, alături de bărbat, are grijă de toată gospodăria pentru ca familiei să nu-i lipsească nimic.

Străbunica centenară este perfect lucidă, are o memorie de invidiat, aude și vorbește bine. Oricine o vizitează are ce să-i povestească, mai ales că a trecut prin multe întâmplări. I s-au întipărit amintiri dureroase din perioada evacuării, după 1943, când a fost nevoită să părăsească satul natal din cauza tăvălugului războiului.

Femeie credincioasă, Profira Costea spune că a trecut peste toate valurile vieții cu ajutorul lui Dumnezeu. Soțul, care s-a prăpădit în urmă cu mai mulți ani, i-a fost cel mai bun prieten.

Mahanu Design

A lucrat 35 de ani la colectiv (CAP), și a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a fi o mamă bună, deși condițiile de viață de atunci, mai ales după război, nu erau deloc ușoare.

S-a căsătorit pe când era adolescentă. Avea doar 16 ani. A întemeiat o familie frumoasă, bazată pe respect, iubire și înțelegere. Iar acestea sunt secretele unei vieți tihnite care te poate duce la granița celor 100 de ani.

Soțul i-a fost cel mai bun prieten, un om pe care l-a purtat în suflet pentru bunătatea lui. Au avut o căsnicie frumoasă din care au rodit cinci copii. Iar acestea sunt secretele unei vieți tihnite care te poate duce la granița celor 100 de ani.

Străbunica Profira a trecut prin vicisitudinile unui război, a muncit pe brânci, a iubit, și-a crescut copii și s-a rugat mereu pentru familia ei.

La ziua ei de naștere i-au fost aproape fiul, în vârstă de 80 de ani, verișoara, de 86 de ani, și un grup de localnici. Chiar dacă nu erau de față, ceilalți copii, cei șase nepoți și patru strănepoți, Porfira Costea știe că cei dragi au fost cu gândul la ea.

Un gând bun a venit și de la primarul Ion Vasiliu și câțiva colegi din administrația locală care i-au făcut o surpriză străbunicii, vizitând-o la moment aniversar în casa construită cu propriile mâini, imediat după război.

Oaspeții i-au adus sărbătoritei un tort, șampanie și un buchet de flori. Emoțiile au fost vizibile, ca și surpriza pe care i-au făcut-o.

În ajunul Crăciunului, când pe ulițele satului Huși răsunau colindele, iar în alte case preotul intra să vestească Nașterea Domnului, acasă la Porfira Costea era tot o sărbătoare a bucuriei.

La împlinirea celor 100 de ani, primarul Ion Vasiliu i-a înmânat o diplomă aniversară, însoțită de un sprijin financiar de 500 de lei.

Porfira Costea le-a mulțumit oaspeților pentru acest moment de bucurie în ajun de Crăciun, clipe memorabile pentru orice sărbătorit, ziua când străbunica din Huși a schimbat prefixul și a trecut în al doilea secol de viață.

ȘTIRI