Brâul Maicii Domnului este depus la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi. Primire deosebită pentru soborul de arhiereiEveniment

Brâul Maicii Domnului este depus la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi. Primire deosebită pentru soborul de arhierei

       Accesări: 4165

Clipe de bucurie și înălțare sufletească la ceas de sărbătoare. Brâul Maicii Domnului, unul dintre cele mai prețioase odoare ale ortodoxiei, este depus începând de astăzi, 14 octombrie, ziua prăznuirii Sfintei Cuvioase Parascheva, la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi. Prezența acestuia este legată de un alt eveniment, duminică urmând să fie târnosită biserica așezământului monahal.

Oaspeți din Grecia și prieteni dragi ai obștii monahale păstorite de arhimadritul Mihail au ținut să aducă brâul, cu binecuvântarea Mitropolitului Ignatie de Volos, de la mănăstirea de maici Kato Xenia.

Membrii delegației, conduse de arhimandritul Calinic, au sosit sâmbătă după-amiaza, însoțiți de starețul Mănăstirii Sihăstria Râșcăi, iar câteva sute de persoane au ținut să fie prezente la întâmpinarea raclei în care se află Sfântul Brâu.

Odată cu acesta au sosit și cei șapte arhierei ai Bisericii Ortodoxe Române, care au oficiat, ulterior, slujba de mulțumire pentru acest moment deosebit din viața mănăstirii.

Mahanu Design

Primire deosebită pentru oaspeții mănăstirii

Numeroși localnici, pelerini și oameni de bine i-au întâmpinat pe oaspeți la intrarea în așezământul monahal, ierarhii români și monahii greci având parte de cea mai frumoasă primire.

Un coridor format din copii, elevi au școlilor din Râșca, Bogdănești, Vadu Moldovei și de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Suceava, părinți, profesori, dar și oameni simplu le-au urat bun venit invitaților, oferindu-le trandafiri și crizanteme.

Trâmbițașii din Stulpicani au completat atmosfera de bucurie, în sunetul clopotelor mănăstirii care vesteau sosirea unor oaspeți importanți.

Cei șapte ierarhi au binecuvântat mulțimea prezentă, înaintând spre biserica mănăstirii. Elevilor Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc le-a revenit onoarea să poarte pe umeri racla cu Sfântul Brâu, în timp ce Corul „Ecclesia” al Capelei Sfântul Nicolae din Fălticeni, condus pe profesoara interpretă Maria Tanasă, au cântat pricesne special adaptate pentru acest eveniment.

La intrarea în mănăstirii primarii comunelor Râșca, Bogdănești, Hârtop, Fântâna Mare, Stulpicani, Bunești, Vadu Moldovei și viceprimarul municipiului Fălticeni i-au întâmpinat pe arhierei cu pâine și sare, un vechi obicei al ospitalității, în timp ce un sobor de preoți, diaconi și obștea mănăstirii i-au așteptat cu Sfânta Evanghelie.

Scurta procesiune s-a încheiat la catapeteasma bisericii, Brâul Maicii Domnului fiind așezat spre închinare, pe parcursul slujbei de mulțumiri și ecteniilor rostite cu această ocazie.

Emoție și bucurie în glasul starețului Mihail

Devenită neîncăpătoare, în biserica mănăstirii au răsunat cuvintele de învățătură ale Prea Sfințitului Nicodim, episcop al Severinului și Strehaiei, care a subliniat frumusețea acestor momente binecuvântate de prezența Sfântului Brâu, importanța slujbelor și a credinței.

La rândul său, arhimandritul Calinic, conducătorul delegației din Grecia, le-a transmis celor prezenți un gând de bun găsit și de mulțumire pentru primirea făcută. El a amintit că Brâul Maicii Domnului este adus spre închinare cu binecuvântarea Mitropolitului Ignatie al Demetriadelor și a macii Nimfodora, stareța mănăstirii Kato Xenia, Sfântul Brâu fiind cel mai de preț odor al mitropoliei.

Arhimandritul Calinic și-a exprimat bucuria de a fi la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi și speranța ca prezența acestui odor să constituie un catalizator al vieții spirituale prin apropierea de Mântuitorul Hristos și Maica Domnului.

În încheierea evenimentului s-a adresat și starețul mănăstirii.

Emoția și bucuria s-au simțit în glas, arhimandritul Mihail mulțumind tuturor pentru participarea și ajutorul oferit în organizarea evenimentului, el amintind că duminică, 15 octombrie, are loc sfințirea bisericii așezământului monahal.

Brâul Maicii Domnului va rămâne spre închinare până joi seara, pe 19 octombrie, când delegația va porni spre mănăstirea Kato Xenia.

ȘTIRI