Medicii Vasile Astărăstoae și Mircea Onofriescu au primit titlul de „Cetățean de Onoare” al Comunei RădășeniEveniment

Medicii Vasile Astărăstoae și Mircea Onofriescu au primit titlul de „Cetățean de Onoare” al Comunei Rădășeni

       Accesări: 722

Oameni speciali, momente speciale. Doi reputați medici fălticeneni au fost distinși cu cele mai înalte titluri oferite de comunitățile locale, la un eveniment aniversar. Vasile Astărăstoae și Mircea Onofriescu au intrat în galeria rezervată personalităților marcante și oamenilor model din comuna Rădășeni.

Medicii au primit titlul de „Cetățean de Onoare”, distincțiile fiind înmânate de primarul Neculai Perju.

Înaintea acordării distincțiilor edilul localității le-a explicat celor prezenți motivația din spatele acestei decizii onorante.

În fața unei audiențe formate din peste 200 de persoane, distinșii Vasile Astărăstoae și Mircea Onofriescu au primit titlurile cuvenite.

Autoritățile locale, Primăria și Consiliul Local, au inclus acest moment în cadrul manifestării jubiliare prin care au fost marcați 600 de ani de existență ai satului Rădășeni.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Cele două titluri au fost acordate în baza unui proiect de hotărâre inițiat de primarul Neculai Perju, proiect votat în unanimitate de consilierii locali.

Distinșii medici Vasile Astărăstoae și Mircea Onofriescu se alătură unei pleiade de oameni de seamă care fac parte din acest univers aparte, în care au fost incluși Prea Sfințitul Timotei, sportivul de talie mondială Ciprian Tudosă, profesoara interpret Maria Tanasă, preotul Petru Irimescu și alți 15 ofițeri și profesori înnobilați cu titlul de Cetățean de Onoare al Comunei Rădășeni.

„La acest jubileu, 600 de ani, am căutat să cinstim viața și activitatea a două personalități de marcă ale României. Sunt oameni care s-au dedicat științei și cunoașterii.”, a explicat edilul Neculai Perju. „Sunt oameni cu care ne mândrim și cărora le purtăm un respect deosebit. Vasile Astărăstoae și Mircea Onofriescu primesc titlurile de „Cetățean de Onoare” ca semn al prețuirii unei comunități care astăzi este în sărbătoare.”

Acordarea acestor distincții este una care depășește spațiul festiv. Ea are legătură cu trecutul celor doi medici, care sunt legați sufletește satul și comuna Rădășeni.

Vasile Astărăstoae, profesor doctor, și-a început cariera de medic generalist la dispensarul din sat, în anul 1973, după încheierea studiilor superioare.

Timp de patru ani și-a desfășurat activitate la cabinetul medical.

Aici i-a cunoscut mai bine pe rădășeneni, iar unii i-au rămas în suflet și în amintiri.

Mircea Onofriescu, profesor doctor universitar, își are rădăcinile în satul Rădășeni. Tatăl său, Nicolae Onofriescu, un profesor strălucit, fost director al Liceului „Nicu Gane” s-a născut aici, în patria livezilor nesfârșite.

Medicul Mircea Onofriescu a vorbit în termeni laudativi despre localitatea Rădășeni, pe care a denumit-o „oază de credință, bunătate, tradiție și spiritualitate”, în spațiul rural fiind „o comunitate cu totul unică”.

Distinsul profesor universitar a mărturisit că atunci când vrea să fie liniștit și să detașeze de necazuri și lucruri neplăcute își aduce aminte de plimbările cu tatăl său, Nicolae Onofriescu, la Rădășeni, dar și de plimbările cu șareta unchiului său, judecătorul Constatin Aonufriesei.

ȘTIRI