Ajunul sărbătorii Floriilor. Procesiune pe străzile din Fălticeni. Ramuri de finic și oameni cu bucurie în sufletEveniment

Ajunul sărbătorii Floriilor. Procesiune pe străzile din Fălticeni. Ramuri de finic și oameni cu bucurie în suflet

       Accesări: 2233

Pași de drumul credinței. În prag de sărbătoare, câteva sute de credincioși s-au adunat la Biserica Sfântul Ilie din Fălticeni pentru una dintre cele mai frumoase manifestări de suflet organizate peste an. Sâmbătă după-amiază s-a desfășurat prima procesiune de Florii, eveniment sub egida Protoieriei Fălticeni și Arhiepiscopiei Sucevei.

Alături de credincioși au fost 60 de preoți și diaconi, monahii de la Mănăstirile Probota, Cămârzani, Slatina și Buciumeni, copii, tineri, părinți și bunici care au ținut să aducă prinosul lor mulțumire și recunoștință Celui care acum două milenii era întâmpinat în Ierusalim.

Printre oaspeți părintelui protoiereu Adrian Dulgheriu, inițiator al manifestării, s-au numărat părintele exarh Mihail Bălan, starețul Mănăstirii Sihăstria Râșcăi, și arhimandritul Gabriel Gaman, starețul mănăstirii Râșca.

Participanții la procesiunea s-au pregătit ca pentru o zi de sărbătoare. Îmbrăcați în costum național, cu mic cu mare, credincioșii au purtat ramuri de finic, steaguri bisericești și tricolore, dar și iconițe cu Întâmpinarea Domnului, pe care le-au primit în dar de la organizatori.

În capul alaiului s-a aflat bărbatul, apoi binecredinciosul voievod Ștefan cel Mare și paharnicul său, urmat de cei doi copii ai domnitorului, familii de tineri și copii cu icoane în brațe.

Mahanu Design

Ca și la alte procesiunea gospodarii din comuna Râșca, membrii ai formațiilor „Flori de măr” și „Țărăncuțele de la Jahalia” au purtat tricolorul românesc în fața icoanelor praznicale și ale maicilor care au tămâiat calea preoților și credincioșilor.

Procesiunea de Florii s-a dovedit un mesaj al credinței, un preambul pentru frumoasa sărbătoare dinaintea Săptămânii Patimilor.

Cu bucurie în suflet, oameni de toate vârstele au mers pe traseul de la Biserica Sfântul Ilie spre Parcul Prefecturii, apoi spre aleea pietonală și zona centrală, până la punctul terminus.

Trei popasuri au fost făcute în zona celor trei biserici, Biserica Sfântul Pantelimon (spital), Biserica Adormirii Maicii Domnului și Catedrala Învierii, unde preoții parohi i-au întâmpinat pe părintele protoiereu Adrian Dulgheriu și pe părintele exarh Mihail Bălan cu Sfânta Evanghelie.

Popasurile au inclus pasaje evanghelice, dar și ectenii, rugăciuni de cerere rostite în numele poporului.

Procesiunea de Florii s-a încheiat cu un cuvânt de învățătură al părintelui protopop Adrian Dulgheriu, care a vorbit despre înălțare spirituală și rugăciune, două măsuri pe care creștinii trebuie să le aibă ca repere în Săptămâna Patimilor.

El le-a mulțumit, la final, participanților pentru prezență.

Procesiunea de Florii va fi organizată și anul viitor.

ȘTIRI