Alimentația mamei care alăptează. Recomandările medicului specialist de la Dorna MedicalSănătate

Alimentația mamei care alăptează. Recomandările medicului specialist de la Dorna Medical

       Accesări: 1517

Majoritatea mamelor, mai ales cele care experimentează prima dată acest rol – de părinte, au multe întrebări și încearcă să facă totul perfect pentru bebelușul lor. E o perioadă delicată, în care puteți avea depresie postpartum, în care învățați din mers, dar faceți și greșeli pentru care nu are rost să vă învinovățiți.

„Ce trebuie să mănânc ca să am lapte de calitate? Cât? Ce cantitate de lichide trebuie să beau? Cum să fac să prelungesc cât mai mult alăptarea la sân?”, acestea sunt întrebările pe care medicii ginecologi, neonatologi, pediatri, dar și nutriționiștii și experții în alăptare le primesc de la lehuze.

Mecanismele care intervin în producția de lapte de mamă sunt complexe, depinzând și de factori genetici, vârsta și starea de sănătate a mamei; factori placentari endocrini (integritatea și funcția placentei); paritatea (la prima naștere se declanșează furia laptelui cu o întârziere de până la 4-5 zile); felul nașterii, nașterile laborioase lasă mama epuizată și pot întârzia sau scade secreția lactată, de obicei, doar temporar.

De asemenea și operația de cezariană întârzie producția de lapte. Acestea sunt circumstanțe asupra cărora, influența dumneavoastră, dragi mame, este evident redusă.

Răsfăț pentru copil și pentru mamă

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Am discutat cu doctorul Victor Rugină, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, Dorna Medical despre alimentația pe care voi ar fi de preferat să o aveți în perioada de alăptare. De asemenea, am cerut și câteva recomandări care nu țin de dietă.

Chiar dacă poate nu v-ați fi așteptat, nu doar puiul vostru ar trebui răsfățat, ci și voi însevă! În fiecare seară, dacă nu vă sunt contraindicate ca urmare a operației de cezariană, optați pentru băi cu săruri de baie, aromoterapie.

Să fiți atente la igiena corporală, mai ales că bebelușul intră în contact zilnic cu voi.

Faceți toaleta sânilor înainte și după alăptat, purtați un sutien adecvat și haine comode, unele special adaptate alăptării. Chiar dacă veți avea un somn fragmentat, cereți ajutorul celor dragi, astfel încât să puteți recupera nopțile nedormite.

Nu folosiți nici un fel de remedii, medicamente, stimulente ale secreției lactate, fără sfat medical pediatric specializat, mai ales pe cele recomandate pe forumuri și grupuri de parentalitate!

Nu în ultimul rând, luați-vă un răgaz pentru a vă plimba, de a vă bucura de beneficiile mișcării și ale luminii naturale.

După naștere, mamele, în general, își doresc să piardă kilogramele acumulate în sarcină. Alăptatul favorizează pierderea depozitelor adipoase, iar cele care alăptează trebuie sa aibă în vedere și necesitățile nutriționale ale bebelușului care este hrănit la sân.

Ce alimentație recomandă doctorul Rugină mamelor care alăptează ?

Alimentația lehuzei (mamei care alăptează) trebuie să fie, în primul rând, echilibrată. Se recomandă:
• lapte 500-600 ml sau iaurt 250-300 ml;
• brânză de vaci sau telemea (acestea au calciu de care mama are nevoie când alăptează);
• 5-6 ouă pe săptămână;
• legume şi fructe multe, variate, fără abuzuri; sunt recomandabile toate legumele, toate fructele; ceapă, usturoiul, varză, conopidă dau laptelui mamei mirosuri particulare, dar ele nu trebuie excluse decât în situaţia în care copilul refuză sânul; altfel copilul cunoaşte aceste alimente din viaţa intrauterină şi poate este deja obişnuit cu ele;
• carne, dacă bugetul o permite, de găînă, de pui, de vacă, uneori de porc;
• grăsimi: ulei (mai ales pentru salate!), smântână, unt;
• apă (nu carbogazoasă!), ceaiuri de plante, compot (nu prea dulce), suc de fructe, în total cel puţîn 1 litru, chiar 2 litri zilnic;
• alimentaţia să fie moderat sărată, iar sarea folosită să fie doar cea iodată.

După ce principii să se ghideze mamele în această perioadă?

Nu există o rețetă ideală, dar ar fi bine să aibă în vedere:
• alimentație de calitate, echilibrată, fără prea multe restricții;
• păstrați igiena camerei copilului și igiena personală strictă;
• repaus suficient;
• exerciții fizice moderate;
• mediu familial echilibrat;
• evitarea noxelor, toxicelor, medicamentelor și vitaminelor fără rost.

Medicul specialist Victor Rugină recomandă mamelor să nu numere caloriile. În funcție de cât mănâncă sugarul, pot arde între 500-1000 calorii zilnic doar alăptând.

Programări Cabinet Ginecologie Policlinica Dorna Medical, Vatra Dornei:
☎ 0330 100 427
☎ 0751 516 175
☎ 0751 191 445

Programări Cabinet Ginecologie Dorna Medical, Suceava:
☎ 0230 524 322

ȘTIRI