Veteranii de război din Fălticeni, Mălini, Bunești și Hreațca au primit diplome și medalii aniversare. Un gest de prețuire și recunoștință cu ocazia unui moment aniversarSpecial

Veteranii de război din Fălticeni, Mălini, Bunești și Hreațca au primit diplome și medalii aniversare. Un gest de prețuire și recunoștință cu ocazia unui moment aniversar

       Accesări: 2344

Cinstiți de urmași și respectați de comunitate. Ajunși la vârste venerabile, veteranii de război din zona Fălticeni au parte zilele acestea de o mare bucurie. Ofițeri de rang înalt, aflați în rezervă, le-au trecut pragul casei pentru a-și exprima recunoștința pe care le-o poartă pentru curaj, sacrificiu și devotament în luptele pe care le-au dus ca apărători adevărați ai patriei.

În semn de prețuire față de tot ceea ce au făcut pe front, patru veterani din Fălticeni, Mălini, Bunești și Hreațca au primit diplome și medalii aniversare din partea Asociației Veteranilor de Război „Cultul Eroilor” Filiala Suceava.

Trei membri din conducerea asociației, formată din generalul de brigadă (r) Ion Burlui, colonelul (r) Constantin Crăciun și colonelul (r) Viorel Giosan, au înmânat decorațiile cu ocazia împlinirii celor 100 de ani de la dezvelirea statuii grănicerului din Fălticeni, primul monument ridicat în România în cinstea eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial.

Ion Acatrinei (Hreațca), Mihai Muscălița (Mălini), Ștefan Țăranu (Bunești) și Iosif Popa (Fălticeni), printre ultimii veterani de război rămași în viață, sunt cei care au primit diplomele și medaliile aniversare. Alți trei veterani din Fălticeni urmează să fie vizitați în cursul săptămânii viitoare.

Întâlnirile au fost emoționante, mai ales că foștii combatanți au ținut să povestească întâmplări de pe front, unele care încă mai apasă greu pe sufletul lor.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Ștefan Țăranu din comuna Bunești, ajuns la venerabila vârstă de 99 de ani, este fost militar al Regimentului 16 Infanterie Fălticeni și veteran al celui de al Doilea Război Mondial. El a fost omagiat de cadrele militare în cadrul simpozionului desfășurat joi la Școala de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni.

Un moment emoționat a fost și cel al întâlnirii celui mai vârstnic veteran de război din zona Fălticeni.

Iosif Popa are 101 ani și i-a primit cu bucurie, în casa de pe strada Republicii, pe ofițerii în rezervă ai Asociației „Cultului Eroilor” Suceava.

Lucid, glumeț, dornic de a povesti prin ceea ce a trecut, Iosif Popa a rememorat în fața oaspeților momentele de cumpănă prin a trecut în luptele duse împotriva armatei sovietice.

A văzut moartea cu ochii, după ce trupul i-a fost ciuruit de schije, în urma unei explozii puternice pe când el și alte sute de militari români ai Batalionului Vânătorilor de Munte din Târgu Neamț luptau la malul mării Azov. Medicii au reușit să-i salveze viața.

Perioada petrecută pe front, trăirile și amintirile din acea perioadă pot fi oricând subiectul unei cărți.

Născut la Fălticeni, veteranul de război Iosif Popa, în vârstă de 101 ani, nu va putea lua parte la ceremonia religioasă și militară de pe 24 septembrie, ce va avea loc la statuia grănicerului. Dar una dintre amintirile lui, din acea perioadă, va fi făcută public în cadrul discursului pe care generalul de brigadă (r) Ion Burlui l-a pregătit pentru acest eveniment deosebit.

ȘTIRI