Trei străzi din Fălticeni vor purta numele personalităților Ion Irimescu, Grigore Vasiliu Birlic și George StinoLocal

Trei străzi din Fălticeni vor purta numele personalităților Ion Irimescu, Grigore Vasiliu Birlic și George Stino

       Accesări: 2642

Demers pentru îndreptarea unei situații existente la nivel local. Municipiul Fălticeni are numeroase personalități de talie națională și internațională, însă doar o parte dintre acestea figurează în nomenclatorul stradal. Schimbări în acest sens sunt firești, de dorit, mai ales că urbea de pe Șomuz este privită ca Oraș al culturii și al muzeelor.

Numele unor oameni de seamă precum Sofia Ogrezeanu, Virgil Tempeanu, Angela Lefterescu, Jules Cazaban ori Sofia Cocea sunt printre cele care ar putea înlocui una dintre străzile cu titulaturi care nu mai sunt relevante: 13 Decembrie (data manifestației muncitorești din 13 decembrie 1918), Victoriei, Halmului, Doboșari, Voluntarilor, Pietrari, Zorilor.

Modificarea denumirii unei străzi în nomenclator este un proces complicat.

Procedurile birocratice îngreunează etapele necesare redenumirii unei străzi, spun autoritățile locale care au și aplică altă soluție.

Noile străzi din municipiu vor primi numele unei personalități. Cel puțin așa susține primarul Cătălin Coman.

Trei oameni de seamă vor figura în viitorul apropiat în nomenclatorul stradal al municipiului Fălticeni. Este vorba despre sculptorul Ion Irimescu, actorul Grigore Vasiliu Birlic și profesorul George Stino.

Anunțul a fost făcut de primarul Cătălin Coman, în cadrul seriei de evenimente culturale desfășurate sâmbătă la Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu”.

Propunerea privind denumirea unor străzi, cu numele acestor personalități, a venit din partea scriitorului și publicistului Grigore Ilisei.

„Să facem ceva pentru a încrusteze prin semne palpabile memoria acestui mare spirit (George Stino). Este cel mai profund, mai adânc, mai cuprinzător istoric și monograf al acestui ținut.”, a spus Grigore Ilisei. „O stradă din Fălticeni ar merita să poarte aceste nume. Poate chiar o instituție, când se va ivi un asemenea prilej.”

Scriitorul a mai propus și amplasarea unui bust al marelui profesor și monograf George Stino.

În același context, Grigore Ilisei a recomandat realizarea unui bust al poetului Nicolae Labiș, pentru a fi așezat pe un spațiu pietonal.

Primarul Cătălin Coman s-a arătat receptiv la aceste idei, arătând că un astfel de demers era justificat și că „obstacolele birocratice vor fi depășite și că această nedreptate va fi reparată.”

Edilul municipalității și-a exprimat speranța ca până la următorul eveniment cultural de anvergură, din toamna anul viitor, străzile ce poartă denumirile Ion Irimescu, Grigore Vasiliu Birlic și George Stino să devină realitate.

ȘTIRI