Accesări: 2088

Zi tristă în tagma doctorilor. După decesul medicului stomatolog Viorel Arhip, un alt medic apreciat s-a stins din viață. Constantin Moldovanu a trecut la cele veșnice sâmbătă, 17 septembrie, la vârsta de 89 de ani.

Fostul director al Spitalului din Fălticeni s-a remarcat la nivel profesional prin numeroase realizări, printre cele mai importante fiind deschiderea Policlincii, în anul 1966, și începerea lucrărilor la noul spital, în anul 1991.

În perioada cât a condus unitatea medicală au fost reabilitate dispensarele din Fălticeni, Stația de Ambulanță, secțiile din vechiul spital, inclusiv cele care nu se aflau în pavilionul principal.

Constantin Moldovanu s-a născut în anul 1933, în localitatea Văscăuți, regiunea Cernăuți, Bucovina de Nord.

Studiile primare și generale le-a desfășurat în județul Botoșani, la Rădăuți Prut și Dorohoi.

Încheie Facultatea de Medicină din Iași ca șef de promoție, iar în 1960 devine medic stagiar la Spitalul din Zvoriştea, cât şi directorul unității medicale pentru următorii cinci ani.

Se transferă la Spitalul Orăşenesc Fălticeni în anul 1965, unde doctorul Constantin Moldovanu este medic secundar Chirurgie generală şi medic şef al Secţiei Sanitară Raion Fălticeni.

Pentru următorii 15 ani, între 1968 – 1983, ocupă funcţia de medic specialist Organizare Sanitară şi Sănătate Publică în cadrul Sfatului Raional Fălticeni.

Un pas important îl va face în anul 1983, când devine medic primar, tot la secția Chirurgie generală.

Cele mai mari provocări în carieră le va avea între anii 1970 și 1993, când va conduce Spitalul Orășenesc Fălticeni. În această perioadă, unitatea medicală a ocupat locul 1 la nivel național în anii 1982, 1985 şi 1986, clasificarea aparținând Ministerului Sănătăţii şi Uniunii Sindicatelor Sanitare.

Responsabilități deloc puține au urmat și după perioada de directorat, când între 1993 și 1998 este medic șef al Secţiei Chirurgie.

După aproape 50 de ani de activitate neîntreruptă în medicină, Constantin Moldovanu se pensionează în anul 1999.

Medicul Constantin Moldovanu s-a remarcat și la nivelul activității științifice, studiilor clinice și statistice de morbiditate şi demografie în teritoriul arondat Spitalului Orăşenesc Fălticeni, studii despre tehnicile operatorii, cât și cele privitoare la urgenţele medico-chirurgicale.

Meritele și realizările deosebite din cariera sa prolifică i-au adus un bine meritat titlu de „Cetățean de Onoare” al municipiului Fălticeni, în august 2021.

Doctorul Constantin Moldovanu, fostul director al Spitalului Municipal Fălticeni, va fi înmormântat marți, 20 septembrie, la Cimitirul Oprișeni.

ȘTIRI