Trei bărbați din Dolhasca și Drăgușeni au fost amendați pentru încălcarea măsurilor privind prevenirea și combaterea efectelor pandemieiActualitate

Trei bărbați din Dolhasca și Drăgușeni au fost amendați pentru încălcarea măsurilor privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei

       Accesări: 1215

Noi acțiuni și amenzi pe timp de pandemie. Polițiștii din județul Suceava au derulat săptămâna aceasta ample acțiuni de verificare a măsurilor sanitare pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, perioadă în care au fost depistate sute de nereguli. Oamenii legii au verificat în același timp și cum se respectă măsurile impuse persoanelor care se află în izolare sau carantină.

Printre cei sancționați pecuniar se numără doi bărbați din Drăgușeni și Dolhasca.

Polițiștii din cadrul SPR Vadu Moldovei au procedat sâmbătă, 17 aprilie, la un control pe raza comunei Drăgușeni, fiind verificate persoanele izolate și carantinate la domiciliu. Aceștia au constatat că pe listele D.S.P. Suceava figurează venit din străinătate la data de 9 aprilie.

Bărbatul nu a fost găsit la domiciliu. Contactat telefonic aceasta a fost sincer și le-a spus agenților că se află pe malul râului Moldova.

Bărbatul a primit o amendă de 1.000 de lei.

Tot sâmbăta trecută polițiștii au efectuat verificări și pe raza orașului Dolhasca, la domiciliul persoanelor aflate în izolare/carantinare.

Agenții au constatat faptul că doi bărbați din satele Gulia și Silișea Nouă, nu respectă măsurile de izolare impuse.

Aspectele constatate au fost menționate în fișele de monitorizare întocmite la nivelul subunității din Dolhasca, cei doi fiind amendați cu 1.000 de lei fiecare.

Toți cei trei contravenienți au fost sancționați la Legea 55/2020.

În cadrul acțiunilor desfășurate în această săptămână au fost controlate 650 de firme și peste 120 de mijloace de transport în comun. Cele 410 de sancțiuni aplicate se ridică la o valoare de peste 100.000 de lei.

Polițiștii nu doresc sancționarea cetățenilor

Aceștia amintesc populației faptul că sunt în vigoare măsuri restrictive în ceea ce privește deplasarea persoanelor, zilnic echipajele de poliție, poliţie locală și jandarmerie aflate în serviciu pe raza județului verifică modul de respectare a interdicției de circulație a persoanelor în afara locuinței, în intervalul orar 22:00 – 05:00.

Circulația persoanelor este permisă în intervalul mai sus precizat pentru următoarele motive:

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
  • deplasări în afara localității a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.
    Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Polițiștii precizează că, împreună cu celelalte structuri ale M.A.I. și instituții cu atribuții de control, vor acționa atât în uniformă cât și în civil, pentru verificarea respectării prevederilor Legii 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

Ei recomandă cetăţenilor să păstreze distanțarea fizică, să poarte masca de protecție, să nu se expună la riscuri.

Polițiștii au subliniat că „nu doresc sancționarea cetățenilor, ci vor ca toți să conștientizeze faptul că, sănătatea și viața persoanelor sunt cele mai importante”.

Aceștia mai spun că nu vor tolera nicio abatere a legii şi că vor aplica legea în litera și spiritul ei.

ȘTIRI