Teste gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin. Echipa medicală va poposi în Fălticeni, Horodniceni și LiteniSănătate

Teste gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin. Echipa medicală va poposi în Fălticeni, Horodniceni și Liteni

       Accesări: 2045

Prevenția este primul pas pentru o stare optimă de sănătate. Cancerul de col uterin reprezintă unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer care afectează femeia, țara noastră fiind la vârful clasamentului european în ceea ce privește incidența acestei boli. Medicii IRO (Institutul Regional de Oncologie) iau atitudine și vor să schimbe situația, în bine, printr-o amplă acțiune desfășurată în județele Moldovei.

Specialișii institulului poposesc în localități din mediul rural și urban oferind testări gratuite pentru depistarea, diagnosticul și tratamentul precoce al cancerului de col uterin.

Caravana va sosi în luna februarie și în zona Fălticeni.

Echipa medicală are programate deplasări în comuna Horodniceni, în orașul Liteni și în municipiul Fălticeni.

Campania din comuna Horodniceni se va desfășura în curtea dispensarului, între orele 10 și 19.

Pe 21 și 22 februarie, medicii IRO vor fi prezenți în municipiul Fălticeni. Locul ales pentru desfășurarea acțiunii de testare este curtea Școlii Gimnaziale Al. Ioan Cuza (între orele 10 și 19).

Caravana mobilă va ajunge În orașul Liteni pe 23 februarie, campania urmând să fie desfășurată în curtea grădiniței cu program prelungit, tot între orele 10 – 19.

Femeile care se vor prezenta la testările gratuite trebuie să aibă vârsta între 25 și 29 de ani, pentru testare Babeș Papanicolau și între 30-64 ani, pentru testare HPV-Virus Papiloma Uman. Condiția este ca acestea să nu aibă vreun astfel de test gratuit făcut în ultimii cinci ani.

Persoanele care vor să se prezinte la un astfel de test trebuie să știe că au nevoie doar de buletin și copie după buletin, cardul de sănătate sau trimiterea de la medicul de familie nefiind necesare.

Echipa medicală le va recola secreții de la nivelul colului. Doamnele și domnișoarele trebuie să se pregătească așa cum fac în mod obișnuit pentru un consult ginecologic.

Cancerul de col uterin este prima cauză de mortalitate prin cancer la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani, după cum relevă datele Ministerului Sănătății.

Peste 3.000 de românce sunt nou diagnosticate în fiecare an cu cancer de col uterin.

ȘTIRI