Spitalul din Fălticeni primește 4,35 milioane de lei de la Ministerul Sănătății. Ce dotări medicale vor fi cumpărateSănătate

Spitalul din Fălticeni primește 4,35 milioane de lei de la Ministerul Sănătății. Ce dotări medicale vor fi cumpărate

       Accesări: 2954

Au ajuns banii promiși de la minister. Spitalul Municipal Fălticeni a primit primele fonduri pe anul 2020, fonduri așteptate încă de acum un an. Din suma solicitată de conducerea unității medicale, 24 de milioane de lei, au fost alocate doar 4,35 milioane de lei, adică 17% din totalul necesarului pecuniar.

La această sumă se adaugă 435.000 de lei, proveniți din bugetul local, pe același capitol al investițiilor în echipamente și aparatură medicală.

Banii au fost direcționați de Ministerul Sănătății la trei săptămâni de la vizita făcută de Nelu Tătaru, atunci în calitate de secretar de stat, la noul spital din Fălticeni.

Fondurile cumulate, de 4,78 milioane de lei sunt destinate exclusiv pentru plata dotărilor medicale.

Care sunt primele dotări din prima tranșă de bani

Managerul spitalului din Fălticeni a lăsat să se înțeleagă faptul că prioritățile în achiziții au fost stabilite în funcție de suma primită.

Trei tipuri de echipamente vor ajunge în dotarea noului spital, din această primă tranșă de bani.

Vor fi cumpărate toate tipurile de paturi, de la cele chirurgicale, la cele pentru copii și nou-născuți. În acest val de achiziții vor fi incluse și paturi speciale pentru CPU (Compartimentul Primiri Urgențe) și ATI (Anestezie și Terapie Intensivă).

Unitatea medicală va cumpăra și o stație de sterilizare care va fi amplasată la etajul al treilea al clădirii, lângă blocul operator. Stația va include un set complet de elemente destinate distrugerii agenților patogeni de pe instrumentarul medical.

Pe lista achizițiilor vor fi incluse și o parte din echipamentele destinate Compartimentului Radiologie de la parterul noului spital.

Echipamentele și aparatura vor ajunge peste 3 – 6 săptămâni

Vlad Morariu a explicat că echipamentele și aparatura nu vor ajunge mai devreme de începutul lunii mai. Durata de livrare este cuprinsă între 3 și 6 săptămâni de la data plății.

În momentul de față, pentru deschiderea noului spital mai este nevoie de 19,2 milioane de lei. Managerul unității medicale spune că va continua demersurile privind obținerea finanțării integrale de la Ministerul Sănătății.

ȘTIRI