Sfințirea noului spital din Fălticeni. Preoții au donat al cincilea concentrator de oxigen unității medicaleLocal

Sfințirea noului spital din Fălticeni. Preoții au donat al cincilea concentrator de oxigen unității medicale

       Accesări: 2933

Binecuvântare, rugăciuni și gânduri bune la început de drum. Înaintea deschiderii noului spital din Fălticeni, finalizat la 30 de ani de la începerea lucrărilor de construcție, a fost oficiată sfințirea acestui obiectiv pentru bunul mers al activității medicale. Serviciul religios a fost săvârșit miercuri, 1 septembrie, de către un sobor de opt preoți, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Părintele protoiereu Adrian Dulgheriu a condus slujba de sfințire.

Alături de preoți au fost prezenți managerul Vlad Morariu, directorul medical Dorin Vâlceanu și câțiva dintre angajații spitalului.

Au fost binecuvântate secțiile și compartimentele unității medicale, dar și Compartimentul de Primiri Urgențe, locul unde sunt tratate cazurile grave și ce au nevoie de investigații urgente.

La slujba de sfințire a participat, ca delegat din partea Înalt Preasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, preotul protosinghel Alexandru Moroșanu, directorul departamentului în cadrul Sectorului Medical și de Asistență al Centrului Eparhial.

Alma Clinic - Clinica Suceava si Falticeni
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

În încheierea acesteia, protoiereul Adrian Dulgheriu a adresat felicitări celor care s-au implicat în proiectul edificării unității spitalicești, dar și urări de bine întregului personal medical.

Ne bucurăm nespus de mult de această realizare care este o mare necesitate pentru întreaga comunitate. Dorim tuturor celor care lucrează în noua unitate medicală, multă putere de muncă și înțelepciune, iar prin vocația dumneavoastră să ajungeți să salvați cât mai multe vieți și să fiți sprijin celor aflați în suferință.”, a spus părintele protoiereu Adrian Dulgheriu. „Am pus început bun prin înălțarea rugăciunilor noastre către Dumnezeu, care să dăinuie și să aducă multă pace, mângâiere și încurajare pentru întreg personalul medical, a pacienților care vor fi tratați în această unitate medicală și în întreaga comunitate din jurul Municipiului Fălticeni”.

După slujba de sfințire, preoții, prin intermediul Biroului de Asistență Socială, au donat un nou concentrator de oxigen.

Este cel de-al al cincilea echipament de acest gen oferit spitalului de Protopopiatul Fălticeni.

Aparatul ajută pacienții care suferă de boli pulmonare, cardiace sau neurologice să primească oxigen, care este separat de celelalte gaze cu ajutorul unor filtre specifice, ducându-l la o concentrație de 50%. Aparatul este dotat cu mască sau canulă, iar în situația infectării cu noul coronavirus reduce sentimentul de dispnee.

În discursul său, medicul Vlad Morariu, managerul Spitalului din Fălticeni, a mulțumit preoților pentru purtarea de grijă, pentru binecuvântare și colaborare rodnică dintre cele două instituții, apreciind sprijinul și atenția de care s-au bucurat medicii, prin donațiile făcute.

„Mereu ne-ați sprijinit destul de consistent, ori de câte ori am avut nevoie. Vă asigur că această frumoasă colaborare va continua!”, a spus managerul Morariu. „Fiecare dintre noi își va aduce aportul scontat: noi medicii ne vom ocupa pe partea de sănătate trupească a pacienților, iar dumneavoastră de partea duhovnicească de care cu toții avem nevoie mai mult ca oricând în sprijinul actului medical”.

Valoarea donațiile preoților din Protopopiatul Fălticeni pentru spitalul din Fălticeni, realizate în decurs cinci ani, în echipamente și materiale de strictă necesitate medicală au, depășește 600.000 de lei.

Noul spital din Fălticeni a devenit operațional pe 2 septembrie 2021 și respectă toată normativele medicale și de securitate la incendiu aflate în vigoare.

Unitatea dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, 250 de paturi, trei săli de operații și circuite separate pentru fluide medicale și oxigen. Costurile alocate pentru construcție și aparatură depășesc 100 de milioane de lei.

ȘTIRI