Seară de colinde și fapte bune. Concert caritabil la Biserica Sfântul Ilie din Fălticeni. Fondurile strânse vor ajunge la 2.000 de bătrâni și copiiReligie

Seară de colinde și fapte bune. Concert caritabil la Biserica Sfântul Ilie din Fălticeni. Fondurile strânse vor ajunge la 2.000 de bătrâni și copii

       Accesări: 2197

Seară de colinde și fapte bune. Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților desfășoară, în perioada postului Nașterii Domnului, un proiect filantropic denumit sugestiv „Un Crăciun pentru fiecare” și destinat bătrânilor și copiilor cu o situație materială precară. Este vorba de o suită de concerte de colinde organizate în mai multe protopopiate, cu scopul strângerii de fonduri și achiziționării de alimente necesare traiului de zi cu zi.

Primul eveniment s-a derulat joi, de la ora 18, la Biserica „Sfântul Proroc Ilie” din municipiul Fălticeni în prezența mai multor clerici și credincioși.

Timp de două ore au putut fi ascultate colinde mai vechi sau mai noi, interpretate coruri, grupuri vocale sau corale conduse de preoți, interpreți sau profesori.

Protoiereul Adrian Dulgheriu a rostit un discurs introductiv, amintind rostul nobil al acestui eveniment de suflet.

Concertul caritabil de joi seara a fost deschis de Grupul vocal „Moldava”, de la Clubul Copiilor Fălticeni, sub îndrumarea profesoarei interprete Lenuța Rusu.

Codrin Benta

Au urmat Corul vocal al Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” al Mănăstirii Cămârzani, apoi Grupul vocal al Parohiei „Cuvioasa Parascheva” din Pleșești.

Un moment aparte l-a constituit reprezentația Corului „Sfântul Lazăr” de la Mănăstirea Sihăstria Râșca, dirijat de Tatiana Drăgan. Opt tineri au dat interpretat, în manieră specific corală, câteva colinde clasice.

În același registru, al specialului, Grupul vocal bărbătesc „Flori de măr” din Râșca, a prezentat câteva colinde, așa cum se cântau în satul de altădată.

Programul a fost completat de grupurile vocal ale Parohiei „Sfinții Voievozi” din Siliștea Nouă (Dolhasca) și cel al Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din Bogdănești.

Spre finalul concertului caritabil, grupul vocal „Balada”, din Fălticeni, condus de profesoara interpretă Maria Tanasă, a prezentat câteva colinde autentice, cu tematică religioasă.

Evenimentul a fost încheiat de Corala „Sfântul Ioan de la Râșca”, din cadrul Protoieriei Fălticeni, urmat de un cuvânt de mulțumire transmis preotul Constantin Oprea, preot consilier al Sectorului Cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Proiectul caritabil „Un Crăciun pentru fiecare” este la ediția a II-a.

Latura filantropică este dublată și de cea spirituală, organizatorii amintind că prin concert se dorește promovarea corurilor, grupurilor vocale și ansamblurilor de cântec și tradiții din județul Suceava.

Concertul umanitar face parte dintr-o serie de patru astfel de evenimente.

Fondurile strânse, din donațiile participanților la aceste concerte organizate în lăcașele de cult ale protopopiatelor, vor fi folosite pentru cumpărarea alimentelor de bază destinate pentru 1.000 de bătrâni singuri, lipsiți de orice ajutor material și social, precum și 1.000 de copii proveniți din familii defavorizate și cu o situație socială și financiară precară.

ȘTIRI