Prea Sfințitul Damaschin i-a înmânat părintelui profesor Bogdan Feștilă ordinul „Sfântul Mucenic Ioan Cel Nou”Special

Prea Sfințitul Damaschin i-a înmânat părintelui profesor Bogdan Feștilă ordinul „Sfântul Mucenic Ioan Cel Nou”

       Accesări: 3572

Un gest de recunoștință pentru frumusețea faptelor. Preotul profesor Bogdan Feștilă intră în galeria celor care au fost distinși de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în semn de prețuire pentru activitatea desfășurată. Înalt Prea Sfințitul Calnic i-a conferit Ordinul „Sfântul Mucenic Ioan Cel Nou”, însă înmânarea acestui titlu i-a revenit episcopului vicar P.S. Damaschin Dorneanul.

Emoționantul moment s-a petrecut după Sfânta Liturghie Arhierească, săvârșită la Capela „Sfântul Nicolae” din Fălticeni.

Aici, în micul lăcaș ctitorit de preotul Petru Irimescu, într-un spațiu al Colegiului Național „Nicu Gane”, slujește preotul profesor Bogdan Feștilă.

La finalul evenimentului liturgic, desfășurat în preambulul Postului Mare, s-a dat citire Gramatei oferită de către Cancelaria Arhiepiscopală din Suceava.

Preotul profesor Bogdan Feștilă a primit ordinul amintit, întrucât „a urmat exemplul Sfântului Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, tânărul înțelepțit de Dumnezeu care și-a îndeplinit cu devotament slujirea sa și și-a fundamentat credința ortodoxă pe înțelegerea Evangheliei, mărturisind-o curajos semenilor săi prin faptă și cuvânt”.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Un om în slujba binelui

Și-a ales meseria nobilă de profesor, în care modelează neîncetat caractere, devenind un prieten al tinerilor de liceu.

Alege să facă voluntariat pentru pregătirea elevilor care vor susține Bacalaureatul și desfășoară la catedra de limba română activități remarcabile.

Se ocupă de ceva vreme și de catedra mântuirii, un pas pe care l-a făcut ascultând vocea lăuntrică.

Misiunea slujirii aproapelui primește o nouă formă, prin intermediul preoției.

Neobosit binefăcător, preotul profesor Bogdan Feștilă este mereu prezent în mijlocul tinerilor, cei care au nevoie de sfaturi, îndrumări, înțelegere și sprijin.

Devine coordonator al primului Centru Cultural Catehetic din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, unde au loc activități de cercetare și documentare, filantropice și voluntariat, pentru tinerii liceeni, dar și activități de consiliere și orientare religioasă prin intermediul programului liturgic propus.

Părintele profesor Bogdan Feștilă este, în același timp, preot duhovnic îndrumător al elevilor seminariști din cadrul Seminarului Liceal Teologic Ortodox „Mitropolitul Dosoftei”, Suceava, unde predă limba franceză și opționalul de Oratorie, retorică și discurs religios, fiind cunoscut și pentru activitatea din cadrul Școlii Gimnaziale „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, unde a propus un opțional de consiliere și orientare pentru elevii de gimnaziu, intitulat „Pregătiți pentru viață”.

Valorizare prin cultură, spiritualitate, tradiții și etnografie

Tinerii care sunt în preajma părintelui profesor Feștilă sunt valorizați prin cultură, spiritualitate, tradiții și etnografie.

Printre numeroasele inițiative se numără și cea legată de înființarea unui cerc de folclor, în contextul unui prezent lipsit de valorile morale autentice, de risipire a adevăratelor tradiții și obiceiuri românești/

Denumit sugestiv „Veșnicia s-a născut la sat”, cercul, ce se desfășoară de mai bine de 10 ani la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, este un loc al cunoașterii tradițiilor românești de Paște, Crăciun, Anul Nou sau ale altor obiceiuri întâlnite la sărbători.

Activitățile cultural-religioase sau cele cu iz literar-popular sunt nelipsite și au constituit un mijloc de a-i apropia pe liceeni de valorile perene ale românilor.

Aici au fost reactualizate doina, cântecul de cătănie, cântecul de legăn, de joc și colindul.

Conexiunile cu vechile tradiții au fost mereu evidențiate în activitățile care au scos din lada de zestre frumusețea și bogăția datinilor.

Una dintre cele mai recente activități, intitulată „Șezătoarea, punte între generații”, este o lecție deschisă la care au fost invitați părinții, profesorii și comunitatea urbei Fălticeni, în care oaspeții au descoperit preocuparea profesorului și a elevilor pentru realizarea unei expoziții etnografice din zona Fălticeni, completată de activități de socializare și întrajutorare de altădată, șezătoarea.

Părintele profesor Bogdan Feștilă colaborează cu Sectorul Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață, unde se implică în cadrul diverselor programe și activități cu tinerii și copiii, activând ca formator și voluntar în cadrul Taberei de Tineret „Temerari pe drumul cunoașterii”.

ȘTIRI