Noi măsuri de relaxare începând de la 1 iunie. Undă verde pentru organizarea nunților și botezurilor. Fără mască la birou. Cluburile și discotecile își reiau activitateaActualitate

Noi măsuri de relaxare începând de la 1 iunie. Undă verde pentru organizarea nunților și botezurilor. Fără mască la birou. Cluburile și discotecile își reiau activitatea

       Accesări: 6138

Începutul verii calendaristice aduce noi măsuri de relaxare a restricțiilor. Începând de astăzi, 1 iunie, se reiau petrecerile private, iar competițiile sportive se pot desfășura cu spectatori și în spații închise. Se redeschid cluburile și discotecile, cu program limitat,

Numărul participanților este limitat, dar poate fi mai mare decât cel stabilit dacă toți sunt vaccinați.

Tot de la 1 iunie nu mai este obligatorie purtarea măștii la birou, dacă toate persoanele sunt vaccinate, iar în aceeași încăpere nu sunt mai mult de cinci persoane.

Concertele și orice tip de spectacole vor putea fi organizate, de la 1 iunie, cu până la 1.000 de participanți, dacă aceștia sunt vaccinați anti-COVID, au test PCR negativ sau au trecut prin boală.

Limita de persoane se elimină dacă toți participanții sunt vaccinați cu ambele doze.

Alma Clinic - Clinica Suceava si Falticeni
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Tot de la 1 iunie se redeschid locurile de joacă și piscinele la interior.

Noul set de măsuri privind relaxarea restricțiilor din pandemie vine la pachet și cu clarificări privind condițiile în care pot fi organizate festivitățile de la sfârșitul anului școlar. În același timp, este permis ca, numărul de persoane care nu aparțin aceleiași familii, să poată circula în grupuri pietonale de la 6 persoane la 8 persoane.

Condiții organizare nunți și botezuri

Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) este permisă, cu participarea a maxim 70 de persoane în spații deschise, sau cu participarea a maxim 50 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară.

La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.

Organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea evenimentului cu un număr mai mare de participanți dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva coronavirusului, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și este asigurată o suprafață de minim 4 mp/persoană.

Festivitățile de sfârșit de an școlar

Părinții vor putea participa la festivitățile de sfârșit de an școlar ale copiilor, alături de elevi și cadre didactice, dacă sunt vaccinați împotriva COVID-19, dacă au test negativ sau dacă au trecut prin boală.

Ceremoniile trebuie organizate în aer liber.

Fără limită de participanți la concertele și spectacolele unde toți participanții sunt vaccinați

Activitățile culturale, artistice și de divertisment pot fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 1.000 de persoane, în condițiile asigurării unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană, cu obligativitatea purtării măștii de protecție și doar dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Participarea la activități este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, cele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

Organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea activității cu un număr de peste 1.000 de persoane, dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Alte măsuri de relaxare de la 1 iunie

Locurile de joacă în spații închise se pot redeschide cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și sub condiția ca însoțitorii copiilor să facă dovada vaccinării.

Restaurantele pot funcționa cu capacitate până la 70% acolo incidența este sub 3 la mie, în intervalul orar 5,00-24,00. Capacitatea poate crește dacă toți clienții sunt complet vaccinați e cel puțin 10 zile.

Gradul de ocupare al spațiilor de cazare din stațiunile de pe litoral poate crește de la 70% la 85%. Dacă toți turiștii sunt vaccinați, administratorul poate permite ocuparea unității de cazare până la capacitatea maximă.

De asemenea, crește la 70% gradul de ocupare a spațiilor pentru operatorii economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, dacă incidența este sub 3 la mie.

Masca de protecție poate fi eliminată la locul de muncă în spații închise unde își desfășoară activitatea maxim 5 persoane, cu condiția ca acestea să fie complet vaccinate, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau a altor lucrători, rămânând obligatorie în toate spațiile închise comune.

Măsuri noi în sălile de sport și la competițiile sportive

Competițiile sportive se pot desfășura cu spectatori atât în spații închise, cât și deschise, la capacitate de 25%, dacă incidența în localitate este sub 3 la mie. Pot asista doar persoanele vaccinate, cele care au un test negativ și cele care au trecut prin boală în urmă cu cel mult 90 de zile.

Organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea competițiilor sportive cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spațiului, dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV2 sau prezintă rezultatul negativ al unui test COVID și se vaccinează înaintea intrării în spațiul de desfășurare a evenimentului.

Se deschid piscinele și locurile de joacă din spații închise

Piscinele din spații închise se redeschid la 70% din capacitatea maximă a spațiului, de la 1 iunie dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

De asemenea, se relaxează și mai mult regimul sălilor de sport/fitness, permițând participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, fără purtarea măștii de protecție și cu asigurarea unei suprafețe de 7 mp/persoană.

Activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 dar mai mică sau egală cu 4/1.000 de locuitori, se desfășoară fără a depăși 50% din capacitatea permisă.

Se redeschid și locurile de joacă din spații închise până la 50% din capacitate cu condiția ca însoțitorii copiilor să facă dovada vaccinării, prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG.

Cu mască la teatru, cinematograf și alte evenimente cultural-artistice

Potrivit deciziei luate de Guvern, la evenimentele culturale, artistice și de divertisment în spațiu închis nu se cere dovada vaccinului, a testului COVID negativ sau a trecerii prin boală, însă este obligatorie masca de protecție.

Publicul poate participa în limita a 70% din capacitate, însă, dacă toate persoanele care participă sunt vaccinate, această restricție este ridicată.

Se redeschid cluburile, discotecile și sălile de jocuri doar pentru persoane vaccinate

Este permisă desfășurarea activității în baruri, cluburi, discoteci și săli de jocuri, în intervalul orar 5:00-24:00,, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Creșterea gradului de ocupare, la 70% din capacitatea maximă, a spațiilor pentru operatorii economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Gradului de ocupare crește la 70% din capacitatea maximă a spațiilor închise și pentru operatorii economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în intervalul orar 5:00-24:00, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Administratorul poate permite accesul mai multor persoane cu condiția ca toate acestea să facă dovada vaccinării.

ȘTIRI