Accesări: 3726

Siguranța și drepturile victimei sunt garantate prin legislație. Oamenii legii au redat liniștea în trei familii de suceveni, după emiterea unor ordine provizorii de protecție, împotriva unor persoane care nu au înțeles să asigure un climat familial civilizat. Unul dintre acestea a fost întocmit de agenții Poliției Orașului Dolhasca.

La sfârșitul lunii mai, polițiștii au fost sesizați direct de către o femeie din Dolhasca, în vârstă de 44 de ani, cu privire la faptul că, fostul concubin o apelează telefonic și a amenințat-o cu acte de violență.

Cei doi s-au despărțit în urmă două luni, însă bărbatul, un botoșănean de 51 ani, din comuna Tudora, pare să nu suporte deloc ideea.

El a fost insistent și a sunat-o timp de o săptămână, proliferând amenințări la adresa fostei concubine.

Femeia a solicitat emiterea unui ordin de protecție provizoriu de către poliție cu mențiunea că depune plângere penală față de fostul său concubin pentru infracțiunea de amenințare și că solicită trimiterea în judecată a acestuia.

Alma Clinic

Polițiștii au întocmit dosar penal privind infracțiunea de „amenințare”.

Împotriva agresorului, în vârstă de 51 de ani, a fost emis un ordin de protecție provizoriu unde i s-a interzis acestuia să se apropie la mai puțin de 50 de metri față de victimă și cei doi copii minori și să nu ia legătura în nici un fel cu aceștia.

Poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil cinci zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.

Oamenii legii mai spun că siguranța în familie și prevenirea violenței domestice sunt priorități ale polițiștilor suceveni în anul 2021.

ȘTIRI