Biblioteca Municipală Fălticeni revine la frumusețea de altădată. Lucrările se vor încheia în curând. Autoritățile pregătesc și redeschiderea Muzeul FălticenilorLocal

Biblioteca Municipală Fălticeni revine la frumusețea de altădată. Lucrările se vor încheia în curând. Autoritățile pregătesc și redeschiderea Muzeul Fălticenilor

       Accesări: 2105

Obiectiv de patrimoniu salvat de la degradare. Cea mai veche clădire din municipiu, inclusă într-un amplu proiect de modernizare și reabilitare capitală, finanțat din fonduri guvernamentale, revine la strălucirea și frumusețea de odinioară. După un an de la deschiderea șantierului, constructorul a ridicat „voalul” de pe chipul Bibliotecii Municipale Fălticeni care va fi redeschisă în luna iunie.

Clădirea, construită în anul 1858, păstrează multe dintre ornamentele originale, iar cele care nu au mai putut fi restaurate, au fost refăcute după modelul vechi, păstrând toate detaliile.

Lucrările se apropie de finalizare, gradul de execuție actual fiind de 98% din proiect.

Biblioteca Municipală va găzdui și Muzeul Fălticenilor, desființat abuziv de regimul comunist, un muzeu cu numeroase exponate valoroase, muzeu care va reveni în circuitul turistic și cultural local după mai bine de 40 de ani.

Lucrările vor fi încheiate înainte de termen

Constructorul lucrează acum la ultimele finisaje și montaje exterioare, clădirea urmând să fie predată către autoritățile locale spre jumătatea lunii iunie.

Potrivit contractului semnat între Primăria Fălticeni și constructorul Firma SYM RSC din Siret, cel care s-a ocupat de reabilitarea internatului Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” și de reabilitarea cantinei Colegiului Național „Nicu Gane”, termenul de finalizare era de 18 luni.

Lucrările vor fi încheiate cu șase luni mai devreme, mai precis la 12 luni de la deschiderea șantierului.

Prin acest proiect, depus în anul 2019 de primarul Cătălin Coman pe PNDL, au fost atrase fonduri guvernamentale de 3,2 milioane de lei.

„Din fericire, lucrurile au mers foarte bine și ne apropiem de finalizarea acestui proiect. Suntem pe ultima sută de metri cu lucrările. Este una dintre realizările mandatului precedent ale primarului Cătălin Coman, un proiect depus pe PNDL, în toamna anului 2019.”, ne-a declarat Rădulescu. „Sunt mulțumit de calitatea și ritmul lucrărilor și de modul cum am colaborat cu constructorul. Biblioteca Municipală și Muzeul sunt două reușite care vor aduce plus valoare pe plan cultural.”

Spațiul cultural viu și dinamic

Clădirea renovată va primi un nou suflu estetic la interior, dar și sub aspectul activităților.

Alexandru Rădulescu susține că atât Biblioteca Municipală, cât și Muzeul Fălticenilor vor constitui un „spațiu viu și dinamic”. Ambele repere culturale vor avea și o dimensiune modernă, motiv pentru care autoritățile locale vor investi din bugetul local suma 190.000 de lei pentru mobilier și echipamente IT.

Chiar dacă va funcționa într-o clădire de patrimoniu, biblioteca va avea pe lângă latura clasică și una modernă. Cititorii vor putea opta și pentru biblioteca virtuală, conectată la internet, unde vor putea lectura cărți în format electronic.

Pentru bibliotecă vor fi cumpărate cărți povestite (audiobook) și sisteme pe care vor putea fi lecturate cărți în format digital. Sistemul clasic de fișe va dispărea, însă iubitorii de literatură vor putea să aleagă și cărți de la raft.

„Așadar biblioteca va fi un „organism viu”. Vor fi interacțiuni directe nu doar cu cititorii, ci și cu școlile din oraș, unde pot desfășura activități școlare și extrașcolare și, poate, vor fi stabilite parteneriate cu oameni de cultură și știință pentru organizarea unor evenimente.”, a explicat Alexandru Rădulescu. „Cred că proiectul în sine este un mare pas înainte, evident un spațiu unde cititorii, oamenii și iubitorii de cultură se vor regăsi și, în același timp, vor descoperi un loc transformat în totalitate, atractiv, plăcut și dinamic.”

Rădulescu mai spune că va exista și o sală multimedia unde se vor putea desfășura diverse activități, dar și expoziții.

Subsolul clădirii, în trecut nefolosit din cauza infiltrațiilor de apă, este acum un spațiu recâștigat, ce se remarcă printr-o ambianță aparte. Aici va funcționa o cafenea literară și un spațiu expozițional.

Spațiile expoziționale sunt destinate atât manifestărilor legate de pictură, cât și celor de fotografie sau grafică.

Biblioteca Municipală va avea un spațiu destinat cărților rare și documentelor vechi, care sunt importante pentru zona Fălticeni. Printre noutăți se află și un program care va permite selectarea cărților solicitate, în manieră digitalizată.

Pentru dinamizarea vieții culturale sunt plănuite activități comune cu scriitorii, nu doar cu cei din zona Fălticeni. Alexandru Rădulescu spun că există deja un mic proiect și că se au în vedere și alte proiecte culturale.

Biblioteca Municipală va fi redeschisă odată cu Muzeul Fălticenilor. Evenimentul va avea loc luna viitoare.

ȘTIRI