Accesări: 3472

Sute de profesori vor întrerupe munca la catedră. Miercuri este zi de grevă în unitățile de învățământ din Fălticeni și din toată țara. Timp de două ore actul educațional va fi întrerupt.

În acest sens, elevii nu vor avea cursuri în intervalul 11:00 – 13:00.

Grevă de avertisment din 19 ianuarie se va desfășura în toate grădinițele, școlile și colegiile din Fălticeni.

Acțiunea este organizată de sindicatele de învățământ, pe fondul acordării unor drepturi, dar și pentru faptul că guvernanții refuză să poarte negocieri cu federaţiile sindicale din educaţie, în vederea adoptării unor măsuri concrete, pentru mai multe puncte. pe care le-au solicitat în ultima lună.

Vasile Budușanu, liderul sindical pe zona Fălticeni, susține că există susținere majoritară pentru greva de avertisment din partea profesorilor afiliați la cele două sindicate din educație, Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” (FSE).

Mahanu Design

Este vorba de peste 600 din cei 700 de angajați din învățământul fălticenean.

De menționat faptul că nu vor face ore doar profesorii care au semnat pentru participarea la greva de avertisment.

Greva de avertisment este susținută de 90-95% dintre profesorii din Fălticeni. Nu se fac cursuri între 11 și 13.”, ne-a declarat Vasile Budușanu. „Majoritatea profesorilor și-au dat acordul și au semnat că vor participa la această grevă. Sunt și profesori care nu participă. Este alegerea fiecăruia. Greva este avertismentul nostru pentru guvern, pentru cele nouă puncte care vizează salariile, procentul de finanțare pentru educație, plata orelor suplimentare.”

Încă de acum câteva zile, liderul de sindicat a înregistrat documentul pentru demararea grevei de avertisment în școlile fălticenene.

Alături de profesori participă personalul nedidactic și cel auxiliar, dar și cadrele didactice de la clubul copiilor și cluburile sportive școlare.

În zona Fălticeni sunt peste 1.700 de angajați în învățământ. 65% dintre aceștia și-au exprimat acordul participării la greva de avertisment de miercuri.

De menționat că profesorii vin la școală, îi asistă pe elevii în sălile de curs, însă nu vor preda în intervalul amintit. În grădinițe, cadrele didactice vor participa la grevă, dar vor continua să-i supravegheze pe preșcolari.

Ce solicită sindicatele?

  1. Acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);
  2. Alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației;
  3. Adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;
  4. Acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;
  5. Plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă;
  6. Suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.

ȘTIRI