Clubul Copiilor Fălticeni va avea un laborator inteligent. Echipamente și conținut digital pentru 900 de eleviEducație

Clubul Copiilor Fălticeni va avea un laborator inteligent. Echipamente și conținut digital pentru 900 de elevi

       Accesări: 583

Procesul de digitalizare continuă la nivel local. Clubul Copiilor devine cea de-a patra instituție școlară din Fălticeni care va avea un laborator inteligent. Acesta va fi amenajat până la sfârșitul anului curent cu echipamente de ultra-moderne.

Costurile de amenajare se cifrează la peste 295.000 de lei, finanțarea fiind asigurată prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).

La baza acestui laborator inteligent stă proiectul „Laboratorul viitorilor inovatori”, conceput de responsabilii Centrului de execuție al Clubului Copiilor Fălticeni.

900 de copii vor putea studia în viitoarea sală de curs, ce va fi echipat cu aparatură digitală performantă.

Laboratorul de tip STIAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Arte și Matematică) va oferi oportunități de învățare prin experiență, pentru 900 de elevi, oferind posibilitatea facilitării procesului de învățare, cât și familiarizării elevilor cu noile tehnologii, ce vor fi parte integrantă a pieței muncii și societății în viitorul apropiat.

Mahanu Design

Elevii vor avea acces în mod gratuit la un sistem de educație digitală avansată, prin învățarea utilizării de echipamente de tip Industry 4.0 și prin accesul la conținuturi digitale de învățare personalizată.

Proiectul prevede nu doar înființarea unui laborator inteligent ci și formarea cadrelor didactice angajate în cadrul instituției în vederea utilizării echipamentelor și programelor la un nivel ridicat de expertiză.

Proiectul se desfășoară în perioada ianuarie-decembrie 2024, finanțarea fiind asigurată prin fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, Următoarea Generație UE.

Laboratorul inteligent de la Clubul Copiilor Fălticeni va beneficia de mobilier specific și echipamente digitale de ultimă generație, imprimantă, creion și scanner 3D, ochelari VR/AR, un braț robotic și kituri robotice.

Dotările vor ajuta la înființarea unui cerc de tehnologii ale viitorului și a unui cerc de robotică și automatizări, cât și a unui laborator lingvistic pentru cercurile cu profil tehnico-aplicativ, competență matematică și competență în științe.

Echipamentele solicitate vor fi utilizate de către elevii tuturor profilurilor, întrucât tehnologiile facilitate de aceste echipamente fac parte din sfera Industry. 4.0, ce va deveni un standard de lucru pentru joburile viitorului, indiferent de domeniul de activitate.

Echipamentele și conținuturile alocate diferențiat, pentru componenta opțională, vizează dezvoltarea unui centru de învățare digitală, cu o platformă multifuncțională și dezvoltarea unui laborator lingvistic prin organizarea de lecții/ateliere/cercuri, cu utilizarea resurselor puse la dispoziție de laboratorul inteligent, performanțele școlare ale elevilor vor fi îmbunătățite întrucât devine mult mai facilă înțelegerea unor concepte complexe din domeniul STIAM atunci când acestea sunt exemplificate și ilustrate cu ajutorul acestor noi tehnologii.

Echipamentele din laborator și programele aferente vor putea fi folosite de toate cercurile. Echipamentele alese de echipa de proiect a clubului vor satisface exigențele unui lucru constant cu elevii, vor fi ușor de folosit, fiabile și rezistente.

Cadrele didactice vor avea instrumente îmbunătățite cu care vor putea crea și edita teme diverse care vor oferi condiții optime de comunicare eficientă cu elevii.

Investiția propusă este în corelare cu obiectivul pilonului III al strategiei de specializare inteligentă, în speță digitalizarea economiei și societății, sprijinită de tranziția către inovare a sectorului TIC, prin familiarizarea elevilor de gimnaziu și liceu, din postura de viitori actori ai pieței muncii, cu tehnologiile Revoluției Industriale 4.0, activând astfel potențialul tehnologiilor și serviciilor digitale de a crea inovație și capacitatea acestora de a contribui la reducerea decalajelor de dezvoltare, la furnizarea unor soluții pentru rezolvarea provocărilor regionale existente, dar și pentru creșterea competitivității industriale din regiunea Nord-Est a României.

Autorii acestui proiect consideră că prin alinierea cu viitorul pieței muncii, tinerii vor avea o dezvoltare mult mai armonioasă și vor face față mai ușor viitoarelor provocări socio-economice.

ȘTIRI