ANAF va avea acces la informaţiile privind toate conturile bancare ale persoanelor fizice şi juridice din RomâniaActualitate

ANAF va avea acces la informaţiile privind toate conturile bancare ale persoanelor fizice şi juridice din România

       Accesări: 2132

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va operaţionaliza, începând cu data de 11 ianuarie 2021, registrul cu conturile bancare și de plăți ale tuturor firmelor și persoanelor fizice din România.

Modificarile legislative au permis operaționalizarea efectivă a acestui instrument. Sunt vizate conturile deschise la bănci, cât şi cele deschise la instituții de plată sau emitente de monedă electronică.

Deşi vor fi gestionate de ANAF, informațiile Registrului central electronic pentru conturi bancare şi conturi de plăţi identificate prin IBAN vor fi accesibile şi altor entități ale statului, mai ales cele cu competență în domeniul prevenirii spălării banilor, cu ajutorul unui sistem informatic pus la dispoziție de Centrul Național pentru Informații Financiare.

Obligaţia furnizării de informaţii pentru registru le revine instituțiilor de credit, instituțiilor de plată și instituțiilor emitente de monedă electronică. Potrivit ANAF, instituțiile raportoare vor avea 10 zile la dispoziție pentru a trimite datele necesare la Fisc.

Instituțiile raportoare vor avea 10 zile la dispoziție pentru a trimite informațiile.

ȘTIRI