Comuna Mălini devine stațiune turistică de interes localActualitate

Comuna Mălini devine stațiune turistică de interes local

       Accesări: 4203

Zona Fălticeni are prima stațiune de interes local. Comuna Mălini primește oficial acest statut în urma unei Hotărâri aprobate de Guvern. Actul normativ a fost adoptat pe data de 19 martie 2021.

Atestarea ca stațiune provine de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

Specialiști din cadrul ministerului au efectuat o vizită în Comuna Mălini în luna decembrie a anului trecut. Aceștia au luat în calcul investițiile realizate și obiectivele turistice existente, zona de infrastructură.

În urma verificării îndeplinirii criteriilor legale, la solicitarea autorităţilor administraţiei publice locale, guvernul a decis aprobarea statutului de stațiune turistică de interes local pentru Comuna Mălini.

Primarul Petru Nistor spune că obținerea acestui rang de stațiune turistică de interes local este un pas important pentru o serie de investiții viitoare în Comunei Mălini.

El a amintit că administrația locală și-a făcut un obiectiv din obținerea acestui statut. Anul trecut, Primăria Mălini lansa un ghid turistic local în care sunt menționate atât investițiile realizate de mediul privat în zona turismului din comună, cât și cele ale primăriei.

Tot vineri, 19 martie, a primit același statut și comuna suceveană Frumosu.

Un pol al turismului

Pe perioada sezonului cald sute de turiști vin săptămânal să petreacă timpul în aer liber sau la pensiunile din comună. La sărbători, de Paște și de Crăciun, pensiunile sunt pline de oaspeți. De Anul Nou, la sărbătorile pe stil vechi sau când zăpada este din abundență, turiștii vin în Comuna Mălini să se bucure de sporturile de iarnă.

Localitatea este un pol al turismului în zona Fălticeni, un loc frecventat nu doar de suceveni, ci și de iubitori ai muntelui și pădurii din restul Moldovei, dar și din alte ținuturi care apreciază ospitalitatea oamenilor de aici.

Pensiunile „La Filuță” și „Davideea” se numără printre preferințele turiștilor în materie de cazare și gastronomie.

Pe lângă frumusețile naturale ale Munților Stânișoarei, localitatea este cunoscută și ca locul de naștere al poetului Nicolae Labiș.

Edilul comunei a alocat resurse din bugetul local, în fiecare an, pentru dezvoltarea sectorului turistic. Comuna Mălini are în prezent 50 de pensiuni și case de vacanță, locuri de campare, pârtie de schi, pistă pentru bullkart și cea mai rapidă tiroliană din țară.

Comuna Mălini face parte din fostul Domeniu al Coroanei Regale și locul unde s-a făurit faimosul Drum al Talienilor, șosea cu destinație militară și comercială, șosea montană construită la începutul secolului XX.

Aceasta este menționată de Mihail Sadoveanu în romanul Baltagul, cunoscut de localnici și sub denumirea de „Drumul Baltagului”.

ȘTIRI