Rezultate excelente pentru Colegiul Național „Nicu Gane”. 21 de elevi sunt calificați la olimpiadele naționaleEducație

Rezultate excelente pentru Colegiul Național „Nicu Gane”. 21 de elevi sunt calificați la olimpiadele naționale

       Accesări: 3809

Performanțele vorbesc de la sine. Reluarea olimpiadelor în format fizic vine la pachet cu rezultate deosebite pentru Colegiul Național „Nicu Gane” și cu satisfacții pe măsură pentru elevi, profesori și părinți. Deși timpul de pregătire pentru aceste concursuri a fost scurt, nivelul cunoștințelor acumulate și modul de pregătire și-au spus din nou cuvântul.

Colegiul Național „Nicu Gane”, una dintre unitățile liceale de elită ale județului Suceava, va fi reprezentat anul acesta de 21 de elevi la etapele finale ale olimpiadelor naționale.

Nouă elevi vor participa la concursurile pe discipline, după ce au încheiat cu brio faza județeană, încheiată de curând. Alți 12 elevi, componenții echipei de volei, vor participa la finala Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar.

Din partea conducerii Colegiului „Nicu Gane” transmitem sincere felicitări elevilor și profesorilor îndrumători ai acestora pentru faptul că au susținut performanța școlară în vremuri destul de improprii cauzate de trecerea a aproape doi ani de pandemie. Prin prestația lor de excepție, elevii și profesorii noștri demonstrează faptul că și în condițiile de predare online au desfășurat ore de o foarte bună calitate și că au încercat, la revenirea în starea de normalitate, să se înscrie la olimpiadele de profil și să obțină, prin muncă asiduă și perseverență, rezultate remarcabile. ”, ne-a declarat directorul Codrin Bența. „Se cuvine să felicităm, totodată, pe toți colegii care s-au evidențiat la fazele județene ale olimpiadelor, deoarece, chiar dacă nu au trecut de această etapă, locurile lor au fost de cele mai multe ori fie pe podium fie în apropierea acestuia. Urmează un program de pregătire super intensiv pentru elevii noștri calificați la fazele naționale ale olimpiadelor și, prin urmare, le urăm să obțină distincții cît mai bune pentru unitatea noastră școlară.

Tinerii calificați la olimpiadele naționale sunt Alexia Năstase, Ioan Livadaru, Simina Buculei, Răzvan și Robert Gavrilescu, Alexandra Grubi, Andreea Pinticaru, Ioan Mihai și Cătălina Haliga.

Mahanu Design

Un rezultat deosebit a bifat Simina Buculei, care a obținut nota 10 la faza județeană, fiind una dintre puținele note maxime acordate elevilor suceveni la nivelul tuturor olimpiadelor.

În rândul olimpicilor se află și Alexandrina Grubi, elevă din Republica Moldova, care va participa la limba olimpiada de limbă rusă modernă, în timp ce Ioan Mihai va participa la Olimpiada Științelor Pământului.

Tabloul olimpiadelor, unde Colegiul Național „Nicu Gane” are reprezentanți, include discipline unde s-au remarcat în mod deosebit în ultimul deceniu: fizică, informatică, geografie, istorie, științele pământului, Limbile franceză și rusă.

Elevii colegiului fălticenean s-au remarcat și la concursurile naționale.

Aceștia au participat la competiții în materie de chimie și biologie, unde au obținut numeroase medalii de bronz, premii sau mențiuni.

Impresii ale elevilor și profesorilor

Profesor doctor Marcel Porof

„Cel mai mare lucru pe care-l poţi face pentru un copil nu este să-i dai din bogăţiile tale, ci să i le scoţi la iveală pe cele care sunt ascunse în el însuşi.” (Benjamin Disraeli)…este ceea ce încerc sa fac de aproape 30 de ani de când sunt profesor la Colegiul Național „Nicu Gane”, să le inoculez generațiilor de elevi pasiunea de a ști, de a aplica, de a cerceta, de a se perfecționa și de a se forma ca OAMENI..și, mai ales, de a comunica, de a relaționa și, de ce nu, de a simți gustul deosebit al competiției și al victoriei.

Pe mulți dintre elevii mei i-am convins, dovadă stau rezultatele deosebite obținute în ultimii 20 de ani la competițiile școlare, la toate nivelurile astfel încât prin rezultatele LOR a crescut prestigiul școlii și mândria apartenenței la această comunitate.

Continuând tradiția de peste 15 ani, anul acesta reprezentanta colegiului la Olimpiada națională de geografie, care se va desfășura la București este eleva Andeea Pinticaru, clasa a XI-a E, o adolescentă deosebită prin tot ceea ce este și ce face. Sper să reușesc să „sedimentez” încrederea în potențialul ei astfel încât tenacitatea de care dă dovadă în pregătire la fel ca un râu care „sapă” neîncetat pentru a – și crea drumul către MARE, să „erupă” ca un vulcan în perioada 25-30 aprilie și să-și construiască temelia de care are nevoie pentru o carieră viitoare …. oricare ar fi aceasta.

Cred și sper ca acest fapt să se împlinească, personal mi-aș dori foarte mult să confirm că efortul intelectual, talentul și determinarea elev-profesor dau sens vocației de dascăl indiferent de vreme și de vremuri.

Așadar, fiecare profesor a cărui menire este să modeleze caractere trebuie să aibă în vedere o realitate evidentă, și anume aceea că dintotdeauna „copiii au fost cea mai valoroasă resursă a lumii și cea mai mare speranță a ei pentru viitor”. (John Fitzgerald Kennedy)

Eleva Pinticaru Andeea (11 E)

A fi o olimpică ce a reușit să fie selecționată pentru faza națională este o surpriză plăcută cât și o răsplată pentru munca depusă pe perioada întregului an școlar. Pentru a atinge această performanță a fost nevoie de a munci perseverent cu ajutorul profesorului meu îndrumător, Marcel Porof.

Deși mi-a ocupat foarte mult timp, studiul pentru olimpiadă a venit cu o recompensă pe măsură, astfel demonstrându-mi-se încă o dată că, pentru a reuși în ceea ce îți dorești ,este nevoie de ambiție și de multă, multă încredere în forțele proprii.

Pe această cale aș vrea să îi mulțumesc domnului profesor Marcel Porof pentru tot timpul pe care mi l-a acordat în vederea studiului. În opinia mea, fără dumnealui nu aș fi putut ajunge unde sunt astăzi.

Profesor Vasiliu Anișor

Savantul francez Henri-Irénée Marrou susţinea că ”istoria este una dintre vocaţiile cele mai înalte asupra cărora oamenii li se pot consacra”. Împrejurarea că elevi de vârf, talentaţi, participă la olimpiada şi concursurile de istorie, la nivele diferite, este semnul convingător al nevoii de orientare ce caută satisfacție prin interogaţii proaspete şi cultivate. Acesta este și cazul elevei Simina Teodora Buculei, înscrisă în clasa a XII a F, profilul filologie, la C.N. “Nicu Gane” Fălticeni.

Simina și-a descoperit vocația pentru această nobilă disciplină de studiu, odinioară considerată regina umaniorelor, în clasa a IX a când, după câteva săptămâni de meditație, m-a anunțat că dorește să participe la olimpiada de istorie. Ulterior, după derularea etapelor locală, județeană și națională a venit confirmarea talentului și a muncii depuse, obținerea unui onorant premiu al II lea la etapa națională desfășurată la Drobeta Turnu Severin.

Aceasta se întămpla în primăvara anului 2019. Apoi, în martie 2020, a venit pandemia…..După doi ani complicați din toate punctele de vedere, în primăvara acestui an, au fost reluate majoritatea competițiilor școlare. Iar Simina avea să confirme iarăși, obținănd nota zece(unica din concurs) și, implicit, locul I, singurul calificabil pentru etapa superioară a competiției.

Faza națională a olimpiadei de istorie va avea loc în perioada 18 – 21 aprilie 2022 la Târgu Mureș. În logica lucrurilor, Simina va obține acolo cel puțin o mențiune, dacă nu chiar un premiu, depinde de inspirația și dispoziția de moment, de concurență, de subiecte. Am, însă, convingerea fermă că această elevă de excepție va face rostit numele prestigiosului colegiu fălticenean și, implicit, al județului Suceava de la tribuna premierii elevilor merituoși. Va încheia studiile liceale în deplină glorie.

O să mai aibă de trecut un ultim obstacol, și anume bacalaureatul, pe care cu siguranță îl va promova cu media maximă. Dacă ar fi să selectez câteva dintre calitățile acestei eleve de excepție, evidențiez, într-o ordine absolut aleatorie, tenacitatea, ambiția, perseverența, o putere de muncă admirabilă și, mai ales, conștiința lucrului temeinic făcut.

În rest, Simina este o adolescentă absolut normală, care adoră excursiile și drumețiile, este activă pe rețelele de socializare, fără însă a exagera, este sociabilă, își respectă părinții și profesorii și, mai presus de toate își iubește și respectă țara cu simbolurile și valorile sale.

Eleva Simina Buculei

„În spatele unui astfel de rezultat se află o muncă de câțiva ani în domeniul istoriei, iar dincolo de studiul la școala presupune și o documentare permanentă. Mă bucură această reușită și faptul că instituția de învățământ pe care o reprezint se află pe hartă succesului școlar.

Pasiunea pentru obiectul studiat a început cu ceva timp în urmă și totodată mi-am dat seama că studiind istoria îmi pot dezvolta cultura generală, mai ales că vizitarea unor obiective în cadrul unor excursii mi-a oferit partea practică a ceea ce mi-am însușit la orele de curs.

Îmi doresc să fac din asta performanță pentru că un om care își cunoaște istoria poate să intervină asupra viitorului. Implicarea profesorului coordonator în verificarea cunoștințelor reprezintă de asemenea un sprijin pentru ca ceea ce lucrez să fie validat.”

Profesor Marcel Ciuruș

„Alexia Nastase este elevă în clasa a IX-a, la profilul real, specializarea matematică-informatică. În a acest an școlar, la etapa județeană a Olimpiadei de Fizică s-a situat pe primul loc, calificându-se astfel la etapa națională a Olimpiadei de Fizică.

Pe aceeași poziție s-a situat și la ultima etapă județeană a Olimpiadei de Fizică, organizată de Ministerul Educației, când eleva era în clasa a VII-a iar în clasa a VI-a ocupat locul al II-lea.

Aceste performanțe, lasă să se întrezărească câteva dintre însușirile Alexiei: pasiunea pentru fizică, stăruința, naturalețea și seriozitatea cu care se implică în abordarea acestui domeniu, capacitatea deosebită de lucru, o bună gândire analitică și nu în ultimul rând o imaginație deosebită.”

Elev Alexia Nastase (9 A)

„Mă bucur enorm ca anul acesta am ocazia sa particip la etapa națională a olimpiadei de fizica.

Am inceput sa indragesc aceasta materie de la primele ore. Incet,incet, cu multa munca, perseverenta si cu ajutorul domnului profesor Marcel Ciurus, caruia tin sa ii multumesc, am inceput sa descifrez tainele universului si sa imi dau seama ca, de fapt, orice lucru complex e format din mai multe lucruri simple.

Recunosc ca e un drum anevoios care necesita multa daruinta, staruinta si ambitie, dar atunci cand te dedici intru totul unui subiect si rezultatele vor fi pe masura.”

Profesor Liliana Oniciuc

„La fel cum diamantele rămân ascunse mii de ani fără ca măcar să le bănuim existența, așa sunt elevii a căror strălucire ezită uneori să apară la suprafața, noi fiind nevoiți, în calitate de dascăli, să arătăm lumii cu înțelepciune ce se ascunde de fapt sub zeci de straturi de aparențe.

Căci fără eforturi uriașe, fără a înțelege subtilitățile acestui proces colosal care presupune descoperirea, înțelegerea și formarea elevilor, în zadar ne pornim în căutarea acestor diamante.

Odată descoperit elevul–lumină, procesul educativ-formativ urmează un traseu ascendent, providențial, care are ca finalitate autocunoașterea și depășirea situațiilor limită, prin care vom arăta cu mândrie lumii, roadele muncii noastre și vom privi cu demnitate cum această piatră prețioasă, această minte înzestrată își găsește calea în lume.”

Elev Mihai Ayan

„Olimpiada Știintele Pământului este una dintre cele mai complexe competitii cuprinzând patru materii pentru care am reușit să dezvolt pasiuni: fizica, chimie, geografie și biologie.

Pentru mine faptul că am ajuns la etapa națională a acestei olimpiade reprezintă un vis implinit ca și elev , iar noțiunile acumulate in timpul sesiunilor de pregătire îmi vor folosi toata viata.

Nu in ultimul rand, tin să le mulțumesc domnilor profesori care mi-au fost alături pe acest drum.

Sunt recunoscător pentru răbdarea cu care m-au ajutat să-mi însușesc o parte valoroasa din cuoștiințele lor.”

Liliana Rădulescu

Din cauza pandemiei și a războiului viața s-a schimbat pentru toți cei implicați în educație – elevi, părinți, profesori. Am fost obligați să ne adaptăm, să găsim resursele și modalitățile cele mai bune pentru a păstra elevul în centrul actului educațional. Nu a fost deloc ușor. Dar pot afirma că iubitorii limbii franceze din școala noastră au depășit aceste momente dificile, au câștigat.

Eleva Cătălina Maria Haliga (XII F) reprezintă un exemplu de ambiție, implicare, perseverență, echilibru. Calificarea la faza națională a olimpiadei de limba franceză nu a venit de la sine. În spatele acestei performanțe se ascund mii de ore de studiu, entuziasm și sacrificii.

Fără pasiune Cătălina nu ar fi obținut premii la concursurile de limba franceză – Festival Automnal de Langue et de Littérature, L’homme et la merLa dictée lavalloise, Ne prețuim valorile? Fiecare elev poate obține rezultate foarte bune la competițiile școlare, dat fiind că succesul nu are o rețetă secretă.

Talentul și tenacitatea sunt o combinație imbatabilă.

Elev Cătălina Haliga (XII F)

„Această calificare reprezintă pentru mine o încununare a întregului efort depus în nenumăratele ore de studiu, învățare și aprofundare a cunoștințelor. Înseamnă, de asemenea, o dovadă a perseverenței, a dedicării, dar și o responsabilitate – să fiu mai implicată, să învăț mai mult, să dobândesc alte cunoștințe și deprinderi, să mă pregătesc într-o manieră continuă pentru următoarea etapă.

Sunt foarte mulțumită de rezultatul obținut. Este o răsplată importantă pentru munca susținută. Aș dori să menționez, de asemenea, că am avut șansa de a beneficia de o îndrumare excelentă.

Competența, exigența, seriozitatea, creativitatea și comunicarea sunt calități pe care le-am dobândit de la doamna profesoară și dirigintă, Rădulescu Liliana. Sunt sigură că nu aș fi obținut rezultate foarte bune la olimpiadă și la concursurile de limba franceză fără sprijinul și încurajările dumneaei, fără susținerea familiei și a colegilor. Le mulțumesc tuturor!”

Elevi calificați la olimpiadele naționale

Elev Clasa DisciplinaProfesor
Răzvan Gavrilescu7 AInformaticăFlorin Ilincăi
Robert Gavrilescu7 AInformaticăFlorin Ilincăi
Ioan Livadaru7 AInformaticăFlorin Ilincăi
Alexia Năstase9 AFizicăMarcel Ciuruș
Alexandrina Grubi9 C RusăValentina Nazarov
Ioan Mihai10 DȘtiințele Pământului Liliana Oniciuc
Dan Cojocariu
Marcel Porof
Petru Crăciun
Andreea Pinticaru11 EGeografieMarcel Porof
Cătălina Haliga12 FFrancezăLiliana Rădulescu
Simina Buculei 12 FIstorieVasiliu Anișor
Echipa volei băiețiONSSBogdan Bădărău
Ionel Ciocan

Elevi cu rezultate meritorii la olimpiadele județene

Elev Clasa DisciplinaLoc/PunctajProfesor
Ilinca Sobețchi10 FFrancezăIILiliana Rădulescu
Ilie Zetell10 ABiologieIIIMaria Ciubotaru
Maria Maxim11 DReligieIIIGrădinaru Otilia
Andrei Gafița 9 AFizicăMențiuneMarcel Ciuruș
Daniel Anchidin9 DBiologieMențiuneMaria Ciubotaru
Lucian Onisîi9 DBiologieMențiuneMaria Ciubotaru
Luca Oniciuc10 CChimieMențiuneLiliana Oniciuc
Daria Aaniței10 AFrancezăVICarmen Munteanu
Valeria Mascan 10 CFrancezăVIICarmen Munteanu
Ilinca Grigorescu10 CEngleză92 puncteDaniela Anton
Luca Oniciuc10 CEngleză92 puncteDaniela Anton
Maria Mircea10 DEngleză91 puncteDorin Nistor
Ina Șandru10 EEngleză86 puncteDaniela Vîrvarei
Alexia Năstase9 AEngleză84 puncteMariana Soucaliuc
Anastasia Popovici9 AEngleză70 puncteMariana Soucaliuc

Rezultate concursuri școlare naționale

ElevClasaConcurs/ olimpiadăPremiuProfesor
Maria Ioniță10 CZircon  Mențiune   Liliana Oniciuc
Luca Oniciuc10 CTânărul cercetător
   
Medalia de bronz         Liliana Oniciuc   
Andrei Lazăr 9 BZircon    Mențiune  
Mențiune
Liliana Oniciuc
Maria Ciubotaru
Liliana Oniciuc
Ioan Mihai10 DTânărul cercetător
 Zircon  
Zircon   
Medalia de bronz    
Mențiune    
Mențiune      
Premiul III      
Liliana Oniciuc
Liliana Oniciuc 
Liliana Oniciuc
Dan Cojocariu   
Liliana Oniciuc
Raluca Popovici10 CZirconMențiuneLiliana Oniciuc
Maria Ciubotaru
Luciana Antohi 9 BZirconMențiune  
Premiul III  
Liliana Oniciuc
Maria Ciubotaru
Liliana Oniciuc  
Roxana Melinte 9 BZirconMențiune
Mențiune
Liliana Oniciuc
Maria Ciubotaru 
Georgiana Prisecariu 9 CZirconMențiuneLiliana Oniciuc
Maria Ciubotaru

ȘTIRI