Certificatul verde COVID ar putea deveni obligatoriu și în România. Acces condiționat în restaurante și la evenimente unde rata de infectare trece de 3 la mieActualitate

Certificatul verde COVID ar putea deveni obligatoriu și în România. Acces condiționat în restaurante și la evenimente unde rata de infectare trece de 3 la mie

       Accesări: 1179

Autoritățile au decis să dea undă verde certificatului verde. ​Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat joi, 16 septembrie, hotărârea prin care se introduce certificatul verde COVID-19 dacă rata de infectare trece de 3 la mie, dar nu depășește pragul de 6. Activitatea restaurantelor, cinematografelor, instituțiilor de spectacole nu va fi închisă, iar desfășurarea evenimentelor cum ar fi nunțile sau botezurile va fi permisă dacă participanții sunt vaccinați, testați sau trecuți prin boală.

Certificatul verde este un cod QR care atestă că persoana respectivă este vaccinată, a trecut prin boală sau este testată.

Acest certificat va permite accesul în marile magazine sau la restaurant, într-o localitate în care rata de incidență este peste 3 la mie, dar până la 6 la mie.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență discută și introducerea unor măsuri pentru limitarea accesului la nunți sau botezuri, în spații închise, până la 200 de persoane.

La seminarii sau ateliere de lucru va fi permis accesul în spații închise pentru 150 de persoane și până la 200 de persoane în spații deschise.

La o cafenea de 50 de metri pătrați ar trebui permis accesul pentru 25 de persoane. Activitatea restaurantelor și cafenelelor, în spații închise, se va putea desfășura în intervalul orar 05:00-02:00, până la 50% din capacitatea maximă a spațiului.

Competițiile sportive organizate în spații închise sau deschise, se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu purtarea măștii de protecție și asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între spectatori.

Activitatea în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu purtarea măștii de protecție.

Organizarea și desfășurarea în spații deschise a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale poate fi realizată cu participarea a cel mult 1.000 de spectatori, cu purtarea măștii de protecție.

Certificatul verde permite activitatea sălilor de sport/fitness în spații închise, poate fi realizată cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei suprafețe de min 7 mp pentru fiecare persoană.

Activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spații închise poate fi realizată în intervalul orar 0500-2400 până la 50% din capacitatea maximă a spațiului;

Activitatea piscinelor interioare poate fi realizată până la 50% din capacitatea maximă a spațiului.

Aceste măsuri urmează să fie aprobate și în ședința de guvern de vineri. Ele nu vor intra în vigoare dacă nu sunt aprobate.

ȘTIRI