Cea mai nouă bază nautică din România va fi construită la Fălticeni. Proiect unic în țară. Imagini în premieră!Exclusiv

Cea mai nouă bază nautică din România va fi construită la Fălticeni. Proiect unic în țară. Imagini în premieră!

       Accesări: 6257

Un proiect ultramodern prinde contur pentru comunitatea locală. Anul viitor va începe prima investiție de anvergură în infrastructura sportivă, una dintre cele două aflate pe agenda primarului Cătălin Coman. Este vorba despre cea mai nouă bază nautică din România care va fi construită la Fălticeni.

Nu va fi doar cea mai nouă, ci și prima dezvoltată la standarde internaționale.

Proiectul este unic în țară și are menirea să ofere condiții perfecte pentru încurajarea și valorizarea canotajului.

Sportul care aduce municipiului Fălticeni cele mai multe și prețioase medalii la nivel național, european, mondial și olimpic, va primi un implus important, iar investiția va atrage noi tineri doritori de afirmare.

Perfomanțele deosebite din canotaj, obținute de sportivii care se pregătesc la Fălticeni, sub îndrumarea celor doi antrenori Vasile Avrămia și Nicu Despa, au încurajat autoritățile locale să dezvolte acest proiect.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Detaliile de ordin estetic și constructiv au fost finalizate, obiectivul urmând să fie materializat începând de anul viitor. Primarul Coman vrea ca acest proiect să fie un etalon la nivel național,

Cronica de Fălticeni vă prezintă imagini în premieră cu noua bază nautică ce va fi construită lângă Baza de Agrement „Nada Florilor”.

„Momentan lucrăm la obținerea autorizației de construcție și la avizele necesare. După această etapă vom scoate la licitație lucrările de execuție.”, a explicat primarul municipiului Fălticeni. „Suntem extrem de încântați de acest proiect și ne dorim să devină un reper la nivel național sub aspectul funcționalității, standardului și calității. Ne dorim ca Fălticeniul să rămână pe podiumul marilor performanțe din canotaj, iar acest proiect este încrederea pe care noi o investim pentru viitorul sportivilor noștri și pentru sportul românesc.”

Proiect de 2 milioane de lei. Un nou partener se va alătura

Construirea bazei nautice este un proiect care vine după o victorie grea. Au fost necesari opt ani de demersuri și numeroase bariere birocratice pentru ca obiectivul să treacă din portofoliul Ministerului Tineretului și Sportului în patrimoniul local.

Lăsată de izbeliște, ajunsă în paragină, fără nicio investiție din partea statului român, baza nautică arată deplorabil, însă lucrurile se vor schimba radical.

Primele idei legate despre modul cum ar putea arăta noua bază nautică au fost schițate în urmă cu doi ani, însă autoritățile locale au venit cu idei noi, propuneri și soluții mai adecvate, astfel încât proiectul actual mai păstrează doar 10% din planul inițial.

Integrare funcțională cu Baza de agrement. Lansarea cadrului pentru sporturi nautice

Noul proiect va aduce schimbări fundamentale la toate capitolele.

Baza nautică va fi extinsă, suprafața desfășurată urmând să crească cu aproximativ 70%.

Pe lângă amenajarea obiectivului, proiectul prevede și sistematizări ale spațiilor adiacente, astfel încât zona dintre clădire și malul iazului va fi modernizată și va include un spațiu de acces special destinat canotorilor. Amenajările exterioare vor fi realizate și în perspectiva dezvoltării unui alt proiect important, ce vizează introducerea sporturilor nautice pe iazul Șomuz.

Și acest obiectiv este în lucru, însă investiția se va regăsi într-un nou proiect.

Mai mult decât atât, baza nautică va fi integrată arhitectural și structural în Baza de Agrement „Nada Florilor”.

Investițiile se cifrează la 2 milioane de lei. Primaria Municipiului Fălticeni este, deocamdată, unicul finanțator, însă edilul Cătălin Coman susține că un nou partener se va alătura în acest proiect.

În urma discuțiilor purtate cu Gheorghe Flutur și Neculai Barbă au fost convenite detalii importante, iar Consiliul Județean Suceava va avea o contribuție financiară importantă la acest proiect.

Locul de unde au pornit campioni mondiali și olimpici

Noua bază nautică din Fălticeni se dorește un proiect de succes, un pilon pentru dezvoltarea canotajului la nivel local, cât și un reper pe harta sportului de performanță din România.

Proiectul vizează construirea unei baze nautice ultramoderne.

Clădirea va integra cu hangare, spații pentru sportivi și antrenori.

Vor fi amenajate vestiare pentru băieți și fete, dușuri și grupuri sanitare. Sportivii vor avea la dispoziție o sală pentru antrenamente la ergometru pe timpul sezonului rece, dar și când vremea este neprielnică.

Clădirea va include două săli aparte, una pentru ședințe tehnice, ce va fi dotată cu aparatură audio-video, destinată analizării curselor din marile competiții, și altă pentru conferințe de presă și întâlniri oficiale.

În momentul de față, la Baza nautică din Fălticeni, amplasată lângă iazul Șomuz, se pregătesc cei opt campioni naționali, balcanici și europeni, vicecampioni și medaliați cu bronz la competițiile internaționale.

Tot aici și-au începutul cariera doi dintre sportivii de top ai canotajului românesc, Magdalena Rusu, campioană mondială, și Ciprian Tudosă, actualul vicecampion olimpic la Tokyo.

ȘTIRI