Opt sportivi din Fălticeni, Baia, Horodniceni, Preutești, Dolhești și Probota sunt noile speranțe ale canotajului românescSpecial

Opt sportivi din Fălticeni, Baia, Horodniceni, Preutești, Dolhești și Probota sunt noile speranțe ale canotajului românesc

       Accesări: 4125

Țintesc la titluri importante. Zece sportivi din municipiul Fălticeni, Baia, Horodniceni, Bogdănești, Preutești, Valea Bourei și Probota se pregătesc zi de zi pentru a deveni cei mai buni canotori ai lumii. Este un vis care pentru unii prinde deja contur, deoarece au urcat pe podiumul competițiilor internaționale.

Tinerii se antrenează pe iazul Șomuz și chiar dacă nu beneficiază de o bază nautică la standarde competiționale, perseverența și talentul lor îi ajută să depășească acest obstacol.

Dar nu doar stăruința lor, ci și experiența antrenorilor lor este un mare atu pentru această nouă generație de sportivi care poate călca pe urmele campionilor mondiali și olimpici Magdalena Rusu, Ciprian Tudosă și Ionuț Prundeanu, sportivi de calibru ai canotajului, care s-au format tot la Fălticeni.

Vasile Avrămia și Ioan Despa pregătesc echipe diferite, CSS „Nicu Gane” și CSM Suceava, dar scopul este același: lansarea celor mai valoroși tineri în canotajul românesc.

Noile speranțe ale canotajului românesc

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Doua sportive din Fălticeni, alte trei din Baia, Horodniceni, Bogdănești, și trei sportivi din Preutești, Valea Bourei și Probota sunt noile speranțe ale canotajului românesc. Succesele obținute anul acesta sunt pași importanți pentru viitorul carierei lor în lotul național.

Unii dintre aceștia au participat la prima lor competiție mondială.

Alții au acumulat ceva mai multă experiență la Campionatele Europene și la Balcaniadă, și au reușit performanțe extraordinare la vârsta lor și pentru țara lor. Sunt campioni europeni, mondiali sau balcanici, fie vicecampioni sau medaliați cu bronz. Sunt, deja, sportivi de succes.

Shara Gușă este din Fălticeni are două medalii de aur la Campionatul Balcanic, un impuls excelent pentru viitoarele competiții de top ale canotajului. Irina Cantoriu este tot din Fălticeni și are în palmares o medalie de aur la Balcaniadă.

Denisa Ailincăi, din Bogdănești, și-a adjudecat aurul la Campionatul European. Andreea Todirică, din Baia, are două medalii de aur la Campionatul Mondial și European, iar Narcisa Negură, din Horodniceni, tot două medalii de aur la Campionatul European și cel Balcanic de canotaj.

Și băieții au rezultate frumoase.

Cosmin Pleșescu, din Preutești, are medalie de aur la Campionatul European și două de argint la Campionatul Balcanic, în timp ce Sebastian Osoianu, din Probota, și Darius Racoviță, din Valea Bourei, au medalia de bronz la Campionatul Balcanic.

Volum de muncă imens

În spatele acestor performanțe este o muncă uriașă.

Tinerii se antrenează 11 luni din 12, după cum ne-a mărturisit unul dintre canotori. Când nu sunt în cantonament, zilnic petrec câte două ore pe luciul apei, iar când fac pregătirile cu lotul național, muncesc câte trei sau patru ore pe zi pentru a-și îmbunătăți constant performanța.

Toți acești tineri au șansa să rămână în elita acestui sport, cel mai bun ambasador pe care România îl poate avea oriunde în lume.

Am stat de vorbă cu cei opt medaliați la campionatele internaționale de anul acesta, iar entuziasmul, bucuria și speranța se regăsesc în fiecare declarație.

Shara Gușă (Fălticeni): două medalii de aur la Campionatul Balcanic, locul 8 la Campionatul Mondial

„A fost primul meu campionat internațional și chiar a fost frumos. Am condus de la start și am făcut o echipă bună cu colegele mele. Sper că așa va fi și anul viitor și peste doi ani. La Balcaniadă am condus toată cursă. A fost o cursă calmă, dar în același timp solicitantă și grea.”

Denisa Ailincăi (Bogdănești): medalie de aur la Campionatul European, locul 7 la Campionatul Mondial

„Primul meu campionat internațional a fost cel european și s-a încheiat cu medalia de aur. La campionatul mondial a fost o cursă foarte grea. Ne-am pregătit foarte mult pentru ea. Suntem mulțumite de rezultatul obținut. Știam că se poate mai mult, aveam șanse de medalie, doar că cursa de calificări nu a fost în avantajul nostru. Sperăm la rezultate mai bune pe viitor bine.”

Andrea Todirică (Baia): medalie de aur la Campionatul European, medalie de aur la Campionatul Mondial

„Prima mea experiență a fost la concursul european. Ne-am pregătit intensiv. Din fericire, din 12 echipaje, am terminat pe primul loc. Alături de colegele mele la patru vâsle am reușit, cu multă ambiție, să ne atingem obiectivul. Următorul pas a fost Campionatul Mondial. Au fost foarte multe antrenamente și sincer, nu credeam că vom veni pe primul loc. A fost mult stres, dar, din fericire, am ținut-o la plafon și a fost o cursă minunată și am luat aurul.”

Irina Cantoriu (Fălticeni): medalia de aur la Campionatul Balcanic

„Prima mea experiență a fost cea de la Balcaniadă. Mi-am dorit foarte mult un rezultat bun. Am tras până la ultima lovitură și când am văzut că noi conducem, am încercat să ne menținem și a fost foarte frumos. Însă cel mai frumos sentiment a fost când am primit medaliile de aur.”

Narcisa Negură (Horodniceni): medalie de aur la Campionatul European, medalie de aur la Campionatul Balcanic, medalie de bronz la Campionatul Mondial

„Prima mea experiență a fost la Campionatul European unde am câștigat aurul. A fost o cursă grea. Rezultatul obținut m-a încurajat să merg mai departe. Am participat apoi la Campionatul Mondial, unde am obținut medalia de bronz. Următoarea etapă a fost Balcaniada, unde ne-am descurcat foarte bine și am încheiat pe primul loc.”

Cosmin Pleșescu (Preutești): medalie de aur la Campionatul European, două medalii de argint la Campionatul Balcanic

„Eu am deja patru participări la competițiile internaționale. Puteam să obținem un loc bun la mondiale, pentru că am luat aurul la europene, în barca de patru rame. Dar, una peste alta, a fost bine. La Balcaniadă am încercat ceva nou, alte probe și altă barcă și încheiat pe locul al doilea”

Sebastian Osoianu (Probota): medalie de bronz la Campionatul Balcanic

„Am participat la ultima Balcaniadă, cu succes. A fost primul meu concurs internațional și am reușit să facem o cursă frumoasă. Concurența a fost acerbă și epuizantă, dar rezultatul este cel care contează. Era loc de mai bine, dar așteptăm următoarele competiții pentru a vedea cât de mult am evoluat.”

Darius Racoviță (Valea Bourei): medalia de bronz la Campionatul Balcanic

„Anul acesta am participat la primul meu concurs internațional. Alături de Sebastian Osoianu am obținut bronzul la Balcaniadă. Așa cum a spus și el, cursa a fost frumoasă, grea, dar sunt mulțumit de acest rezultat de debut în competițiile de nivel înalt.

ȘTIRI