Câțiva voluntari fălticeneni au ajutat la ecologizarea Lacului Bicaz. Au fost colectate peste 4,6 tone de deșeuriActualitate

Câțiva voluntari fălticeneni au ajutat la ecologizarea Lacului Bicaz. Au fost colectate peste 4,6 tone de deșeuri

       Accesări: 793

Fapte bune pentru mediul înconjurător. Câțiva voluntari fălticeneni, alături de alți iubitori de natură din județul Suceava, au participat la cel mai amplu eveniment de ecologizare al Lacului Bicaz, acțiune desfășurată în perioada 26 – 28 august 2022. Ei s-au alăturat unui grup format din 340 de persoane din 21 de județe ale țării pentru colectarea deșeurilor de pe malul acumulării de apă.

Evenimentul, organizat de Asociația Act for Tomorrow și Kaufland România, este cel mai amplu de până acum.

Voluntarii au strâns peste 4,6 tone de deșeuri, din care peste 80% de tip PET.

Acțiunile de ecologizare au fost desfășurate și în zona Ceahlău, unde au fost găsite cantități impresionante de deșeuri, în principal PET-uri, reprezentând un adevărat dezastru ecologic.

În această perioadă, lacul este afectat și de secetă, la fel ca majoritatea râurilor și lacurilor din România.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Din acest motiv, voluntarii au putut colecta deșeurile de pe maluri din zone în care în alt context ar fi fost acoperite de ape, iar eforturile de curățare ar fi fost mult mai dificile.

Cei 340 voluntari veniți din toate colțurile țării au campat la cort timp de 3 zile, iar misiunea lor principală a fost aceea de a colecta grămezile imense de deșeuri care se aflau pe malurile lacului.

Evenimentul a reunit și reprezentanți ai celor mai importante instituții publice de la nivel local și județean, ai societății civile locale și ai companiei de salubritate de la nivel local.

„Ne bucurăm că am reușit să mobilizăm un număr atât de mare de voluntari din toate colțurile țării care să se alăture evenimentului nostru, care a avut loc timp de trei zile.

Am găsit pe malurile lacului Bicaz cantități impresionante de deșeuri, majoritatea de tip PET, al căror loc nu ar fi trebuit să fie în ape sau pe malurile acestora.”, a declarat a declarat Andrei Coșuleanu, Președinte Asociației Act for Tomorrow.

„Atât noi, cât și voluntarii am fost șocați să observăm covoarele imense de PET-uri, însă cu sprijinul și implicarea celor prezenți am reușit să curățăm o mare parte dintre acestea.

De asemenea, ne bucurăm că cei mai importanți actori de la nivel local, județean și regional au răspuns pozitiv apelului nostru de implicare și că împreună cu aceștia am constituit Grupul de Acțiune pentru Lacul Bicaz.

Astfel, evenimentul organizat în acest sfârșit de săptămână este doar primul pas din eforturile pe care le vom face pentru ca lacul Bicaz să redevină un lac curat și fără deșeuri.”

Evenimentul, parte din Programul național Acționăm pentru Ape! – A.P.A, dezvoltat de Act for
Tomorrow și Kaufland România, cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și
Administrația Națională Apele Române, s-a desfășurat cu sprijinul a numeroși parteneri de la nivel
regional, județean și local: Administrația Bazinală Apele Române Siret, Asociația Green Ties,
ATV ROM, Asociația Sens Civic, Fundația Izvorul Alb, precum și companiei de salubritate
Edil Industry care și-a asumat responsabilitatea asupra colectării deșeurilor strânse în timpul
evenimentului și a colectat astfel toți sacii strânși chiar și din zone extrem de dificile.

„Prin acțiunile de ecologizare pe care Kaufland România le organizează în mod constant ne
propunem să creștem gradul de conștientizare în rândul populației asupra pericolului generat de
deșeurile aruncate întâmplător în natură.
”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

„Cantitățile uriașe acumulate în timp pot reprezenta o amenințare reală nu numai asupra mediului înconjurător, ci și asupra vieții oamenilor.

Prin implicarea fiecăruia dintre noi, colectând deșeurile din natură, putem contribui la un viitor mai verde”.

Organizatorii au mulțumit partenerilor „Ana Are” pentru sucurile naturale oferite voluntarilor și companiei Green Ambalaje care a oferit sacii din folie reciclată pentru colectarea deșeurilor.

ȘTIRI