Avocatul Poporului solicită autorităților centrale măsuri urgente pentru creșterea siguranței traficului rutierActualitate

Avocatul Poporului solicită autorităților centrale măsuri urgente pentru creșterea siguranței traficului rutier

       Accesări: 1636

Statisticile îngrijorătoare care plasează România pe primul loc în Europa la numărul de accidente rutiere grave, au determinat Avocatul Poporului să emită o serie de recomandări autorităților centrale.

Sunt vizate instituții precum Ministerul Transporturilor, Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratul General al Poliției Române, Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sănătății.

Prin aceste recomandări se solicită măsuri urgente în vederea creșterii gradului de siguranță a participanților la trafic.

Cerințele au fost emise după ce inițial Avocatul Poporului a solicitat lămuriri Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere și Companiei Naționale de Căi Ferate ’’CFR’’ S.A.

Răspunsurile oferite nu au avut darul de a clarifica modul concret în care aceste autorități își propun să combată fenomenul accidentelor rutiere.

Alma Clinic - Clinica Suceava si Falticeni
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

În preambulul documentului oficial emis de Avocatul Poporului se arată că 6 persoane își pierd zilnic viața în accidente rutiere.

Avocatul Poporului solicită Ministerului Transporturilor, Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General al Poliției Române să aibă în vedere, între altele, montarea de parapete în zonele abrupte, repararea urgentă a drumurilor, pasajelor rutiere, podurilor și viaductelor aflate în stare de degradare.

De asemenea sunt solicitate montarea de separatoare de sens, în special în curbe și în zonele în care se pot atinge viteze mari; montarea de radare fixe între localități și la intrarea în localități, mai ales pe drumurile cu circulație intensă și pe autostrăzi; dublarea semnelor de circulație, prin practicarea de marcaje rutiere vizibile pe carosabil; identificarea rapidă a unor soluții pentru descongestionarea traficului în zonele în care acesta se blochează în mod frecvent.

Ministerului Educației Naționale i se solicită, între altele, să asigure, prin programa școlară, educaţia rutieră a preşcolarilor şi elevilor din învăţământul preuniversitar; să asigure, în unităţile de învăţământ specializate, pregătirea cursanţilor în vederea obţinerii permisului de conducere.

Ministerul Sănătății va trebui să urmărească exercitarea atribuțiilor ce i-au fost conferite în privința elaborării de norme referitoare la examinarea medicală a candidaţilor la examenul pentru obţinerea permisului de conducere; în privința stabilirii măsurilor ce trebuie luate de unităţile sanitare, în scopul prevenirii accidentelor de circulaţie generate de cauze medicale; a stabilirii semnului distinctiv ce se aplică pe ambalajul medicamentelor contraindicate conducerii vehiculelor.

În context, Ministerul Sănătății va trebui să identifice rapid soluții care să contribuie la îmbunătățirea legislației în domeniu și care să contribuie la reducerea imediată a numărului de accidente rutiere și a creșterii gradului de siguranță în trafic.

ȘTIRI