Artistul plastic fălticenean Mihail Gavril prezintă la Cetatea de Scaun expoziţia „Măiestrii moldave – Domni și domnițe din Moldova Medievală”Cultură

Artistul plastic fălticenean Mihail Gavril prezintă la Cetatea de Scaun expoziţia „Măiestrii moldave – Domni și domnițe din Moldova Medievală”

       Accesări: 558

Vineri, 14 august 2020, la ora 16.00, în curtea interioară a Cetății de Scaun a Sucevei, va avea loc versnisajul expoziției de artă plastică „Măiestrii moldave – Domni și domnițe din Moldova Medievală”.  Expoziția va fi prezentată de preotul Gabriel Herea.

Lucrările expuse îi aparţin artistului plastic fălticenean Mihail Gavril.

Expoziţia este organizată în perioada 14 august – 20 septembrie 2020, de Muzeul Național al Bucovinei și Asociația Culturală “Mihail Gavril”.

„Expoziția propusă în Paraclisul Cetății de Scaun a Sucevei este una inedită, care adună 43 de lucrări – unele ce l-au consacrat de-a lungul timpului (stâlpi, cupole, clopote), cu compoziții axate pe o serie de personaje istorice din istoria Moldovei, de la Alexandru cel Bun, la Ștefan cel Mare și Alexandru Lăpușneanu, de la Ieremia Movilă la Vasile Lupu.

Prin toate elementele compozițiilor lucrărilor sale (fragmente de balustrade și portaluri din piatră, pagini miniate de Tetraevanghel, peceți, broderii bizantine, siluete de biserici etc.), Mihail Gavril ne prezintă o epocă istorică: medievalul moldav, cu ceea ce a avut el mai strălucit, de la spirit la materie, de la semn, la simbol, de la om și destin la moștenire și dăinuire. Artistul folosește pentru toate acestea: grafica, pastelul și colajul, culorile de apă, acuarela și acrilicul”, se arată în prezentarea premergătoare evenimentului, realizată de specialiştii Muzeului Național al Bucovinei.

Mahanu Design

Vizitarea se va desfășura cu respectarea condițiilor impuse pentru prevenirea epidemiei de coronavirus.

ȘTIRI