100 de elevi nevoiași din comuna Vulturești nu vor primi tablete. Câțiva consilieri s-au abținut la votul proiectului de hotărâre inițiat de un profesorActualitate

100 de elevi nevoiași din comuna Vulturești nu vor primi tablete. Câțiva consilieri s-au abținut la votul proiectului de hotărâre inițiat de un profesor

       Accesări: 2217

Atitudine regretabilă la adresa elevilor nevoiași dintr-o localitate rurală. Deși învățământul este un capitol prioritar pentru orice administrație locală, în Comuna Vulturești voturile unor aleși locali pun sub semnul întrebării susținerea actului educațional într-o perioadă când cursurile din școli sunt suspendate de mai bine de două luni. 7 din cei 12 consilieri locali s-au abținut de la vot în proiectul de hotărâre care prevedea achiziția unui număr de 100 de tablete cu internet pentru copiii din familiile defavorizate.

Inițiat de Alexandru Vieru, consilier local UNPR și profesor de geografie la Școala Gimnazială „Constantin Tomescu” din Pleșești, proiectul a fost suspus dezbaterii la ședința Consiliului Local din 25 mai.

Întrunirea s-a lăsat cu discuții aprinse pe tema celor 100 de tablete care ar fi asigurat accesul elevilor nevoiași la activitățile de predare de la distanță, în condițiile în care în ultimele două luni aceștia nu participat la nicio lecție.

Cei șapte care s-au abținut de la vot sunt consilieri PSD, PMP și ALDE. Proiectul a primit doar cinci voturi favorabile, trei de la PNL și două de la UNPR.

„Aici a fost o răfuială politică, pentru că această inițiativă nu a venit din partea lor (PSD).

Între patru ochi, așa, peste masă, la finalul ședinței, consilierul care deține și funcția de viceprimar, mi-a spus: dacă proiectul venea din partea noastră, cu siguranță trecea.”, ne-a declarat Alexandru Vieru.

„Ei m-au tatonat să merg cu dânșii la viitoarele alegeri, eu i-am refuzat și, probabil, …

„Asta mi se pare absurd: eu pe 14 mai am depus proiectul, l-am înregistrat la secretariat și în aceeași după-amiază am vorbit cu primarul suspendat și cu viceprimarul cu atribuții de primar. Ei au apreciat că dacă toți din zonă iau tablete, atunci trebuie să facem și noi la fel”.

Bani sunt. Mai trebuie voință

Inițiatorul proiectului s-a arătat indignat de votul consilierilor PSD, PMP și ALDE și spune că până la toamnă copiii, care ar fi trebuit să ia parte la lecții, nu vor avea tablete.

Consilierul UNPR susține că sunt bani pentru cele 100 de tablete cu internet. Din buget pot fi direcționați 3.000 de lei de la competiții sportive care nu au mai avut loc, alți 25.000 de lei alocați pentru tabără elevilor la sfârșit de an, și încă 2.000 de lei rămași acțiuni de la evenimentul „10 pentru folclor”.

În total, 30.000 de lei.

Inițiatorul proiectului mai spune că a identificat, împreună cu colegii profesori, câte 2-3-4 copii în fiecare clasă, elevi cu posibilități materiale reduse, ai căror părinți nu au bani pentru achiziționarea unui astfel de dispozitiv.

Din 11 martie, de când s-au suspendat cursurile, acești 100 elevi nu au participat deloc la lecțiile desfășurate pe internet.

„Așa după cum bine știți, odată cu decretarea stării de urgență în România, cursurile în învățământul preuniversitar și universitar au fost suspendate, urmând să se desfășoare în sistem on-line.”, a declarat profesorul și consilierul local Vieru.

„Urmând exemplul altor comune din zonă și deoarece sunt atât profesor cât și consilier local și cunoscând foarte bine situația unor elevi care nu pot participa la activitățile on-line, deoarece nu dispun de nici un fel de dispozitive electronice.

Am înaintat către Consiliul Local al comunei Vulturești, un proiect de hotărâre care prevedea achiziționarea unui număr de 100 de tablete cu conectare la internet, pentru elevii ce provin din medii defavorizate.

De ce au respins proiectul?

Profesorul și consilierul Alexandru Vieru a depus proiectul pe 14 mai, iar în aceeași zi a purtat o discuție cu cei mai importanți factori din conducerea Primăriei Vulturești. Dialogul a fost unul constructiv.

Toate bune și frumoase până când consilierul Vieru primește un telefon de la consilierul primarului, care îi spune să mai analizeze situația, pentru că proiectul nu este oportun în momentul de față și să îl retragă.

După îndelungi dezbateri în ședința Consiliului Local Vulturești, proiectul de hotărâre a fost respins cu 5 voturi pentru și 7 abțineri.

Alexandru Vieru spune că viceprimarul cu atribuții de primar Florin Artenie a motivat că achiziția tabletelor se va face prin luna august, dacă va mai fi necesar, în timp ce un alt consilier i-a spus că dacă acest proiect ar fi venit din partea lor (PSD) cu siguranță ar fi trecut.

„După depunerea și înregistrarea proiectului, am avut o discuție cu conducerea primăriei (viceprimarul cu atribuții de primar și consilierul acestuia), care au apreciat inițiativa pe motiv că „dacă toate primăriile o fac, trebuie să o facem și noi și chiar aveam de gând, doar că noi am fi vrut pentru toți copiii.

Am apreciat susținerea dânșilor și chiar am salutat inițiativa domniilor lor de a acorda astfel de dispozitive pentru toți copiii.

În data de 25 mai, am fost contactat de către consilierul primarului, “să mai analizez situația, cum că proiectul nu este oportun în momentul de față și să îl retrag. Iar dacă voi decide să îl susțin în continuare, ei vor vota ca toți copiii să primească tablete”, explică profesorul și consilierul local Alexandru Vieru.

„Ședința de Consiliu Local a fost convocată în data de 29 mai și după îndelungi dezbateri proiectul de hotărâre a fost respins, cu doar 5 voturi pentru (subsemnatul, Ioan Crăciun, Dănuț Olariu, Mihai Grădinariu și Silviu Grădinariu) și 7 abțineri.

Motivarea domnului viceprimar cu atribuții de primar a fost că vor achiziționa aceste dispozitive prin luna august, dacă va mai fi necesar, în timp ce un alt consilier a ținut să-mi facă precizarea că dacă acest proiect ar fi venit din partea lor (PSD) cu siguranță ar fi trecut.

Acum eu ce ar trebui să cred?! Lucru cert este că proiectul a fost respins, iar cei 100 de elevi care aveau nevoie de tabletă vor mai răbda…până la toamnă!”

Jurnaliștii cotidianului Cronica de Fălticeni l-au contactat telefonic pe Florin Artenie, viceprimarul cu atribuții de primar, însă până la ora publicării materialului nu am reuşit să obţinem un punct de vedere.

ȘTIRI