Taxa pe sticle va deveni obligatorie la cumpărături. Din 2022 va fi implementat sistemul de garanţie – returnareActualitate

Taxa pe sticle va deveni obligatorie la cumpărături. Din 2022 va fi implementat sistemul de garanţie – returnare

       Accesări: 376

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern pentru stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile.

Proiectul de act normativ instituie regulile necesare pentru implementarea sistemului de garanție-returnare pentru ambalajele primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv, utilizate pentru bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel, vinuri și spirtoase introduse sau făcute disponibile pe piața din România

De la 1 aprilie 2022, consumatorii vor plăti magazinelor o garanţie de 50 de bani pentru orice ambajaj de băutură cumpărat.

În cadrul punctelor de returnare, comercianții sunt obligați să accepte toate ambalajele SGR returnate de consumatorii finali, indiferent de cantitatea returnată și fără a fi necesară dovada achiziționării produsului în ambalaj SGR, pe baza bonului fiscal, în condiţiile prezentei hotărâri.

Ambulajele ar putea fi colectate şi prin intermediul unor automate speciale care să elibereze contravaloarea sub forma unor voucere. În magazine banii vor fi returnaţi în numerar.

Alma Clinic - Clinica Suceava si Falticeni
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Comercianţii care nu respectă regula sistemului de garanţie riscă amenzi de până la 50.000 de lei.    

ȘTIRI