Săptămâna viitoare începe recensământul populației și locuințelor de probăActualitate

Săptămâna viitoare începe recensământul populației și locuințelor de probă

       Accesări: 943

În anul 2022, în România, cât și în alte state membre U.E., se va realiza Recensământul Populației și al Locuințelor.

Până atunci, circa 50.000 de gospodării din întreaga țară au fost selectate pentru a participa la recensământul de probă efectuat de Institutul Național de Statistică în luna martie 2021.

Este o etapă de pregătire a Recensământului Populației și Locuințelor care va avea loc în semestrul I al anului viitor (2022).

Persoanele selectate în eșantion primesc un pliant informativ (disponibil pe www.recensamantromania.ro şi www.insse.ro).

Recensământul de probă se adresează tuturor persoanelor din gospodăriile selectate în eșantion, indiferent de cetățenie, care au reședința obișnuită pe teritoriul României.

În perioada 10-16 martie 2021, persoanele cuprinse în eșantion se vor autorecenza prin completarea chestionarului online după preînregistrare.

Ulterior, în intervalul 22-31 martie 2021, cei care, din motive obiective, nu s-au putut autorecenza vor primi vizita unui recenzor pentru realizarea interviului față-în-față.

Scopul Recensământului populației și locuințelor de probă este doar de testare a capacității de colectare, stocare și prelucrare a datelor de recensământ.

Informații privind eșantionul selectat din fiecare localitate, pentru recensământul de probă, vor fi disponibile pe site-ul direcției teritoriale de statistică din fiecare județ / municipiul București. Recensământul Populației și Locuințelor din semestrul I al anului 2022 este primul recensământ care se va desfășura preponderent online. Fiecare persoană are posibilitatea de a se autorecenza, în doi pași:

· Pasul unu constă în completarea formularului de preînregistrare, pentru membrii gospodăriei, disponibil la adresa: https://rpl.insse.ro/ sau accesând codul QR din pliantul primit în cutia poștală;

· Pasul doi constă în completarea chestionarului individual, accesându-și propriul chestionar prin linkul primit pe adresa de email indicată de fiecare, la preînregistrare. Preînregistrarea de la pasul unu este indispensabilă pentru a primi link-ul de accesare a chestionarului individual.

 Autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, tableta, laptop sau PC. Având în vedere condițiile sanitare impuse de pandemia de SARS-Cov 2 este recomandată autorecenzarea (prin completarea chestionarului online).

Autorecenzarea aduce mai multe beneficii: evitarea contactului cu persoane externe locuinței, gestionarea timpului liber conform preferințelor, precum și asigurarea calității răspunsurilor furnizate direct de fiecare persoană.

În cazul în care unele dintre persoanele care fac parte din eșantionul recensământului de probă, din motive întemeiate, nu se vor putea autoînregista, vor primi vizita recenzorului la adresa de reședință pentru completarea chestionarului prin metoda interviului față-în-față.

Datele colectate la recensământul de probă nu vor fi făcute publice și nici diseminate în vreun fel.

Participarea la recensământ și furnizarea de informații corecte și complete fie prin metoda autorecenzării, fie prin intermediul interviului față-în-față cu un recenzor sunt obligatorii.

 Refuzul de a furniza informațiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informații incorecte constituie contravenții și se sancționează cu amenzi cuprinse 1.000-5.000 lei, în conformitate cu prevederile OUG nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România runda 2021, modificată și aprobată prin Legea nr. 178/2020.

Recensământul de probă este necesar în vederea îmbunătățirii modului de organizare și desfășurare a recensământului propriu-zis din primul semestru al anului 2022.

ȘTIRI