Proiecte pilot pentru Fălticeni. Un centru de excelență pentru elevii olimpici și unul pentru tinerii canotoriLocal

Proiecte pilot pentru Fălticeni. Un centru de excelență pentru elevii olimpici și unul pentru tinerii canotori

       Accesări: 1484

Anul 2023 va aduce numeroase noutăți pentru comunitatea fălticeneană. Deschiderea creșei, inagurarea grădiniței de pe strada Ion Dragoslav, construirea primului bloc ultra-eficient energetic, deschiderea catineri Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” și înființarea Casei Căsătoriilor sunt câteva dintre proiectele care vor completa portofoliul actual al administrației locale. În capul listei se află două centre de excelență.

Sunt proiecte pilot la nivel local, aflate în lucru.

Este vorba despre un centru de excelență pentru canotaj și un al centru de excelnță destinat pregătirii elevilor olimpici.

Performanța în sport și în educație are susținerea primarului Cătălin Coman care i-a premiat pe tinerii cu rezultate deosebite în aceste domenii unde muncipiul Fălticeni excelează an de an.

Alma Clinic - Clinica Suceava si Falticeni
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Centru de excelență pentru elevii olimpici

Municipiul Fălticeni va avea un centru de excelență pentru elevii olimpici care studiază în unitățile de învățământ aflate la nivel local. Rezultatele deosebite obținute în ultimul deceniu în discipline precum geografie, istorie, limba română, fizică, matematică, limba franceză, chimie, logică, TIC și astrofizică, au îndemnat autorității locale să considere necesară înființarea unui loc de pregătire al tinerilor dotați intelectual.

Elevii din Fălticeni, atât de la ciclul gimnazial, cât și cel liceal și din zona arondată s-au remarcat la olimpiadele naționale și internaționale unde au obținut medalii de aur și argint, fie locul întâi, doi sau trei.

În acest moment, România are doar 19 centre de excelență funcționale, după cum precizează Societatea Academică. Toate aceste centru sunt create la nivel județean și își desfășoară activitatea în municipii reședință de județ.

Materializarea acestui proiect va face ca municipiul Fălticeni să fie primul oraș mic din țară cu un astfel de centru de excelență.

Demersurile au început prin stabilirea priorităților, scopului și obiectivelor propuse în acest proiect ce va fi finanțat exclusiv de la bugetul local al municipiului Fălticeni.

Există la momentul actual două spații propuse cu această destinație. Unul în cartierul 2 Grăniceri, iar altul în cartierul Maior Ioan.

În cadrul Centrului de Excelență vor fi pregătiți elevii din ciclul gimnazial, cât și cel liceal, pentru a performa la concursurile de nivel olimpic, atât național, cât și internațional. Aceștia vor dispune de condiții deosebite de studiu, un pachet consistent de materiale didactice și instrumente moderne de pregătire, inclusiv cele de natură digitală.

Centru de excelență pentru tinerii canotori

Un alt proiect se conturează pentru municipiul Fălticeni, în segmentul de agrement și sport nautic fiind plănuită o schimbare majoră. Primarul Cătălin Coman vrea să înființeze cât mai curând un Centru de excelență în canotaj care, din punct de vedere arhitectural va fi integrată în actualul Complex de agrement.

Este vorba de construirea unei baze nautice ultramoderne, cu hangare, vestiare, spații pentru sportivi și antrenori, cu scopul stimulării performanței în canotaj.

În momentul de față aici se pregătesc viitorii campioni naționali și internaționali.

Pentru ca proiectul să devină viabil, autoritățile locale au reușit transferul actualei baze de canotaj de la Ministerul Tineretului și Sportului, bază care arată deplorabil și care se află într-o continuă stare de degradare, către administrația locală.

Primăria va investi aici și își propune să aducă transformări radicale spațiului actual.

„Aici se pregătesc sportivi foarte valoroși, medaliați la campionatele europene și mondiale, iar cu ei s-ar mândri oricine. Baza nautică arată sub orice critică. Iar noi vrem să facem aici ceva ce n-a mai fost niciodată.” a declarat în primarul Coman în exclusivitate pentru Cronica de Fălticeni. „Dorința mea este să construim un Centru de excelență în canotajul românesc. Am avut și avem atâția sportivi valoroși. Suntem un reper și vrem să păstrăm acest standard ridicat oferind și o alternativă complet nouă și modernă pentru actualii și viitori campioni în canotaj.”

Viitoarea Bază nautică va fi reabilitată, modernizată și dotată cu tot ceea ce este necesar susținerii activității de performanță sportivă, iar fondurile vor fi alocate de la bugetul local.

Primarul Cătălin Coman afirmă că administrația locală își dorește realizarea unui Centru de excelență în canotaj corespunzător cu valoare sportivilor și antrenorilor, iar un astfel de obiectiv ar atrage noi tineri talentați spre acest sport.

Edilul fălticenean mai spune că și-a asumat depășirea tuturor obstacolelor de natură financiară și logistică, pentru ca pe locul actualei baze nautice să fie construit Centrul de excelență care va beneficia de un spațiu pretabil practicării canotajului la cel mai înalt nivel.

ȘTIRI