Proiect în premieră pentru Fălticeni. Va fi construit un bloc ultra-eficient energetic. Locuințele sunt destinate tinerilorExclusiv

Proiect în premieră pentru Fălticeni. Va fi construit un bloc ultra-eficient energetic. Locuințele sunt destinate tinerilor

       Accesări: 2962

Investiție nouă pentru locuințe moderne și prietenoase cu mediul. Primul bloc ultra-eficient energetic din regiunea Moldovei va fi construit în municipiul Fălticeni. Contractul de finanțare pentru dezvoltarea acestui proiect a fost semnat, recent, de primarul Cătălin Coman.

Clădirea va fi construită cu fonduri obținute în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Primăria Municipiului Fălticeni este prima din țară care a primit finanțarea pentru un astfel de proiect, la nivel național fiind depuse mai multe proiecte similare.

Blocul ultra-eficient va fi construit pe strada Armatei, în parcarea clădirii APIA, unde urmează să fie amenajat un alt bloc pentru specialiști în sănătate, aflat în procedură de licitație.

„Săptămâna trecută am semnat contractul de finanțare pentru un nou bloc pentru tineri.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

De această dată nu mai este vorba de un ANL, ci de un proiect nou, inovativ, care pune accent pe eficiență energetică.”, a explicat primarul Cătălin Coman.

„Am făcut toate demersurile necesare până la momentul aprobării fondurilor pentru proiect și mă bucur că am reușit să atragem o investiție importantă.

Blocul va dispune de tehnologii moderne, iar cheltuielile lunare cu utilitățile vor fi foarte mici. Locuințele vor avea un confort termic foarte ridicat.

Locuințe prietenoase cu mediul

Proiectul prevede 20 de apartamente, toate destinate tinerilor.

Locuințele vor respecta standardul nZEB (near-Zero Energy Building) plus și vor fi dotate cu sisteme inteligente pentru managementul rețelelor de climă, termoficare și iluminat.

În acest fel, cheltuielile acestor locuințe vor fi mici, un aspect important în contextul creșterii prețurilor la energie. Aceste locuințe vor fi sustenabile și prietenoase cu mediul.

Investiția va fi realizată pe baza unui proiect tip elaborat de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA).

Blocul va avea panouri solare și fotovoltaice

Spre diferență de locuințele ANL, blocul „verde” a fi proprietatea municipiului Fălticeni, iar veniturile obținute chiriile vor intra în bugetul local.

Blocul „verde” din Municipiul Fălticeni va fi dotat cu panouri solare și fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, pereții clădirii vor fi anvelopați cu materiale moderne. Apartamentele vor dispune de uși și geamuri cu transfer termic foarte mic.

Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10 grade Celsius, indiferent de anotimp.

Pentru ca tinerii să beneficieze de un astfel de apartament trebuie să îndeplinească două condiții: să aibă domiciliul și să lucreze în Fălticeni.

Locuințele sunt destinate atât familiștilor, cât și celor necăsătoriți.

Cum arată proiectul tip al acestor apartamente eficiente energetic

ȘTIRI