Profesorii se pregătesc de grevă. Cadrele didactice din grădinițe, școli, licee și universități își suspendă activitateaActualitate

Profesorii se pregătesc de grevă. Cadrele didactice din grădinițe, școli, licee și universități își suspendă activitatea

       Accesări: 1298

Sunt tot mai multe probleme care afectează mediul educațional. Pentru că ministerul și guvernanți întârzie să le rezolve, profesorii se pregătesc de grevă. Cadrele didactice din grădinițe, școli, licee și universități își vor suspenda activitatea pentru două ore.

Reprezentanții federațiilor sindicale din domeniul educației au anunțat marți că vor declanșa greva generală începând cu data de 22 mai.

Înainte de aceasta, miercuri, 17 mai, va avea loc o grevă de avertisment, în intervalul 11:00-13:00.

Profesorii vor intra în clasă, dar nu vor susține lecțiile.

Sindicatele din învățământ au decis declanșarea grevei, după ce peste 70% dintre cadrele didactice au optat pentru această formă de protest.

Profesorii solicită majorarea salariilor, acordarea salariului mediu brut pe economie pentru profesorii debutanți, plata orelor suplimentare și decontarea navetei.

În cazul în care Guvernul nu ia măsuri pentru rezolvarea problemelor cadrelor didactice, sindicaliștii susțin că pe 22 mai vor declanșa grevă generală, ceea ce ar conduce la înghețarea anului școlar.

Pe de altă parte, părinții elevilor din ani terminali se tem că aceste greve vor afecta examenele de final de an școlar, atât Evaluarea Națională și Bacalaureatul.

Sindicaliștii din învățământ au făcut apel către părinți să nu-i aducă pe elevi la școală.

La protest vor participa cadre didactice care fac parte din Federața Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Astfel, 75.400 de cadre didactice nu vor intra mîine la ore între 11.00 și 13.00. Sindicaliștii spun că dacă până la finalul săptămânii nu vor discuta cu ministrul educației și nu vor primi răspuns la solicitările lor, vor intra de luni în grevă generală.

Profesorii susțin că un cadru didactic cu 25 de ani de experiență câștigă lunar în jur de 4.500 de lei, în timp ce un debutant câștigă un salariu de 2.200 de lei, adică mai puțin decât femeia de serviciu dintr-o primărie sau decât de agent de pază.

Săptămâna trecută, sindicaliștii din educație au organizat un marș de protest în București, unde au atras atenția asupra problemelor din sistem.

Protestele sunt organizate de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”, în numele celor peste 350.000 de angajaţi ale căror drepturi şi interese le reprezintă.

Alte revendicări vizează instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei și plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.

Sindicaliştii mai solicită acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

ȘTIRI