Proceduri simplificate pentru asigurarea măsurilor de protecţie socială pe durata stării de urgenţăActualitate

Proceduri simplificate pentru asigurarea măsurilor de protecţie socială pe durata stării de urgenţă

       Accesări: 406

Printr-o recentă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (55/2020), care se aplică din această săptămână, au fost stabilite noi măsuri de protecție socială și de simplificare a procedurii de acordare a ajutorului de deces, a pensiilor de invaliditate sau de urmaș.

Aceste măsuri se aplică pe durata stării de urgență din România.

Astfel, ajutorul de deces se acordă și pentru persoanele decedate în perioada stării de urgență, chiar dacă, la data decesului, nu mai erau asigurate în sistemul public de pensii.

Persoana trebuie să fi fost asigurată în ultima lună calendaristică anterioară stării de urgență (luna februarie), indiferent de stagiul de cotizare realizat.

Pentru a fi respectate măsurile de distanţare socială, persoanele care solicită ajutorul de deces trebuie să transmită casei teritoriale de pensii competente, în funcție de domiciliul persoanei decedate, copia certificatului de deces, prin poșta electronică pentru acordarea ajutorului de deces. Măsura se aplică şi în cazul stabilirii pensiilor de urmaș.

Mahanu Design

De asemenea, pe perioda stării de urgență, despăgubirea în caz de deces provocat de accidente de muncă și boli profesionale se acordă la cererea persoanei îndreptățite în baza documentelor transmise tot prin poștă sau mijloace electronice.

În cazul persoanelor care beneficiază de pensie de invaliditate, respectiv de pensie de urmaș, se suspendă termenele și procedurile pentru revizuirea medicală, suspendarea urmând să înceteze tot în 30 de zile de la ridicarea stării de urgență.

ȘTIRI