Primarul liberal din Rădășeni este supărat foc pe USR: Ignoră satul românesc! Nu luptă pentru români!Actualitate

Primarul liberal din Rădășeni este supărat foc pe USR: Ignoră satul românesc! Nu luptă pentru români!

       Accesări: 2356

Mariajele politice se destramă repede. PNL și USR nu mai coabitează la guvernare, o felie din mărul discordiei fiind modul în care ar trebui să se împartă banii alocați prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Acest aspect îi nemulțumește pe primarii liberali din mediul rural, printre care și Neculai Perju, edilul comunei Rădășeni, care vrea ca fondurile pentru administrațiile de la țară să asigure implementarea unor noi proiecte în perioada 2021-2028.

El critică această abordare și a lăsat să se înțeleagă faptul că ideile sugerate în privința alocării banilor prin acest plan național vitregesc complet satul românesc.

Primarul comunei Rădășeni nu înțelege zarva creată la vârful guvernului pe tema Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”. De altfel, acest program a fost gândit ca o continuare a ultimului PNDL, cu scopul dezvoltării comunităților locale pe diverse domenii de interes.

Ceea ce ne doare este situația actuală. După câte văd, în prea mare zarvă și în necunoștință de cauză, unele partide politice, mă refer la USR, ignoră satul românesc.”, susține Neculai Perju. „Și când spun că ignoră, îl ignoră cu bună știință.”

Edilul are și o explicație.

USR are mai mulți primari în mediul urban și atrage, astfel, mai mult tineretul din mediul urban. Perju mai spune că, probabil, cei din acest partid cred că ruralul trebuie să rămână în urmă.

„Nu trebuie să ne încâlcim din punct de vedere politic. Nu doar PNL are primari la țară. Cei de la PSD au chiar mai mulți. Și noi, primarii liberali, am beneficiat de fonduri prin PNDL când PSD era la guvernare. Este o revoltă, cel puțin din partea noastră, după cum văd ei, USR, lucrurile!”, conchide primarul din Rădășeni. „Nu ai cum să ignori satul românesc! Degeaba faci autostrăzi, dacă îl ții cu cizmele până la gât în noroi! S-a spus clar: sunt 50 de miliarde de lei pentru următorii 7 ani. În fiecare an va fi sesiune de depunere pentru proiecte.”

Edilul a explicat că fondurile din Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” sunt destinate pentru drumuri, rețele de apă și canalizare, rețele de gaz metan, proiecte esențiale pentru dezvoltarea satului românesc.

În același timp, primarul liberal Neculai Perju subliniază și faptul că banii alocați proiectelor de dezvoltare din comuna Rădășeni au fost utilizați pentru obiective necesare localității, banii guvernamentali fiind destinați pentru modernizări și reabilitări pentru două cămine culturale, reabilitări capitale pentru două școli și o grădiniță, și construirea unui nou dispensar medical, plus 9 km de drum prin PNDL și alți 6 km prin fonduri europene.

Întrebat dacă este supărat pe USR, edilul Perju a răspuns că este „foarte supărat”. La fel de supărat este și pentru faptul că prin presă s-a lansat ideea că prin același program „se dau bani la primari”.

„Nu luptă pentru români! (USR – n.r). Pentru hoți sunt organe specializate ale statului, care îi pot găsi și vedea. Dar nu trebuie să vedem lucrurile în administrația locală, cum că se dau bani la primari. Primarul nu primește niciun țuhal (sac) de bani.”, declară primarul Perju. „Banii sunt la minister, iar noi trimitem situații de lucrări, în teren vin inspectori și verifică ceea ce noi am cerut la plată. Am fost verificat la milimetru de către ISC.”

Edilul spune că nu este posibil ca un program național de finanțare să fie blocat pe „chestiuni bizare” și că această atitudine este împotriva satului românesc.

Primarul Perju a reiterat faptul că primăria unei comune nu are puterea financiară de a susține proiectele care necesită fonduri importante. Instituția plătește salariile angajaților, cheltuielile curente de la nivelul UAT, dar și cofinanțări ale unor proiecte care, însumate, ajung la sume importante.

„Ceea ce noi am făcut în satele românești, am făcut prin programele naționale de dezvoltare locală, la nivelul ministerelor. Nu avem puterea economică să susținem investiții de anvergură.”, punctează edilul din Rădășeni. „Noi ne putem plăti salariile, putem plăti gunoiul, care ne costă enorm. De ceva timp mai avem și problema persoanelor cu handicap și a însoțitorilor acestora, și care sunt tot mai mulți.”

Liberalul Neculai Perju a repetat faptul că primarii sunt foarte supărați pe cei de la USR, pentru că au fost împreună cu PNL la guvernare și au spus că susțin tineretul și viitorul României, dar după câte se vede, lucrurile nu stau chiar așa.

Comuna Rădășeni a implementat în ultimii opt ani proiecte în valoare de 9 milioane de euro.

ȘTIRI