Primarul Coman anunță semnarea contractului de finanțare pentru noua grădiniță din FălticeniExclusiv

Primarul Coman anunță semnarea contractului de finanțare pentru noua grădiniță din Fălticeni

       Accesări: 3105

Infrastructura educațională se înnoiește. Municipiul Fălticeni a primit fondurile necesare pentru construirea unei grădinițe moderne. Lucrările vor începe anul viitor, după ce licitația pentru atribuirea lucrărilor va fi încheiată.

Contractul de finanțare a fost semnat joi, 7 octombrie, la sediul ADR Piatra Neamț, de primarul Cătălin Coman.

Proiectul a fost depus încă din anul 2018, însă procedurile birocratice au prelungit momentul mult așteptat de autoritățile locale, care bifează un nou proiect cu fonduri europene la nivel local și primul de acest fel pentru construirea unei clădiri școlare.

Primarul Coman afirmă că semnare contractului de finanțare reprezintă un moment important pentru și este un semnal clar că administrația fălticeneană continuă investițiile în infrastructura școlară, pentru a crește calitatea actului educațional și pentru a oferi condiții deosebite cadrelor didactice și copiilor.

„După trei ani de la depunerea proiectului, și vreau să subliniez acest termen îndelungat, din păcate, procedurile birocratice sunt extrem de stufoase în România, iar după atât de mult timp, am reușit să semnăm contractul de finanțare. Este o realitate a legilor și producerilor românești, ca după ce depunem în termenul stabilit de legislația europeană pentru POR, în anul 2018, de-abia în 2021 să reușim semnarea unui contract pe fonduri europene.”, a declarat Cătălin Coman pentru cotidianul Cronica de Fălticeni. „Este greu de înțeles, dar așa este situația de acum. Până la urmă este mai bine mai târziu decât niciodată. Vreau să scot în evidență faptul că, ceea ce se întâmplă la Fălticeni, dar și în alte localități din România, nu primarul sau echipele pe care le coordonează sunt vinovați, ci procedurile aceste complicate care duc la mari întârzieri la realizarea proiectelor cu finanțare europeană. Avem nevoie de simplificarea procedurilor și a legislației în vigoare.”

Noua grădiniță va comasa unitățile preșcolare „Lizuca” de pe strada Ștefan cel Mare și „Voinicelul” de pe strada Ion Dragoslav.

Clădirea va corespunde noilor norme de eficiență energetică și va fi echipată cu sisteme moderne ce inclus panouri fotovoltaice și panouri solare pentru producerea energiei electrice și apei calde.

Unitatea preșcolară va funcționa ca grădiniță cu program normal, însă, pe viitor, ar putea deveni grădiniță cu program prelungit.

Primarul Cătălin Coman a explicat că urmează „câteva etape firești care vor necesita câteva luni de muncă”. El speră ca șantierul să fie deschis în primul trimestru al anului viitor.

„Am obținut finanțarea și vrem să începem partea de construcție. Urmează realizarea proiectului tehnic și, probabil, în prima partea a anului 2022 vom începe, efectiv, lucrările.”, a subliniat primarul municipiului Fălticeni. „Ultima etapă va fi cea a licitației. Sperăm să nu dureze mult pentru a putea deschide lucrările propuse.”

Noua grădiniță va fi construită pe strada Ion Dragoslav, lângă corpul de clădire al Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu”. Unitatea va fi poziționată, practic, între cele două grădnițe „Lizuca” și „Voinicelul”.

Unitatea va dispune de șase grupe, loc de joacă la exterior, parcare, drum și alei de acces.

Clădirea este gândită să ofere cele necesare actului educațional pentru 90 preșcolari din Fălticeni.

Finanțarea este cifrată la 4,8 milioane de lei, din care 4,2 milioane de lei sunt alocați din fonduri europene, iar 600.000 de lei provin din fonduri de la bugetul municipal.

Contractul prevede un termen de realizare al proiectului până la finele anului 2023, însă edilul Cătălin Coman susține că este posibil ca grădinița să fie inaugurată cu patru luni mai devreme, la începutul anului școlar 2023-2024.

ȘTIRI