Accesări: 1733

Sprijin important pentru soluționarea unei probleme importante de mediu. Municipiul Fălticeni va primi 2 milioane de euro pentru închiderea platformei de gunoi din Antilești. Este vorba de fonduri norvegiene nerambursabile care vor fi direcționate administrației locale.

Anunțul a fost făcut de primarul Cătălin Coman, care s-a deplasat la București pentru îndeplinirea formalităților premergătoare semnării contractului de finanțare.

Banii vor fi alocați pentru proiectul tehnic prin care platforma de gunoi va fi închisă. În același timp, zona urmează să fie integrată în spațiul natural.

Notificarea privind aprobarea finanțării a fost remisă Primăriei Municipiului Fălticeni, singura instituție din județul Suceava cu proiect admis la finanțare de către de Ministerul Mediului.

„Era o problemă spinoasă, de mediu, pentru că la Fălticeni am avut o groapă de gunoi care a fost închisă printr-un program cu finanțare europeană în anul 2015.

Alături mai era o platformă de deșeuri. Din păcate a existat un decalaj mare de timp între deschiderea platformei de gunoi din Antilești și cea de la Moara, iar din acest motiv deșeurile au fost depozitate pe acel amplasament și acum a venit vremea să închidem acea platformă.”, a declarat primarul Coman, în exclusivitate pentru cotidianul Cronica de Fălticeni.

„Cu ajutorul unui proiect pe care l-am depus la Ministerul Mediului, acum reușim să atragem 2 milioane de euro pentru închiderea platformei de gunoi, sumă care depășea posibilitățile financiare ale administrației locale.

Ne bucurăm că am reușit să obținem finanțarea!

Facem economie la bugetul local, atragem fonduri în Fălticeni și rezolvăm și această problemă cu care ne confruntam.”

De-a lungul timpului au fost mai multe probleme la platforma de gunoi.

Mai ales în perioada verii aici s-au declanșat spontan incendii. Poluarea pânzei freatice este altă problemă care va lua sfârșit odată cu acest proiect tehnic.

Edilul Cătălin Coman mai spune că era obligația Primăriei Municipiului Fălticeni, pe linie de mediu, să facă acest demers.

Demersurile au început în anul 2020, cu realizarea studiilor necesare și s-au finalizat odată cu depunerea documentației pentru închiderea platformei de gunoi. Proiectul municipiului Fălticeni a obținut al doilea cel mai mare punctaj din țară, după cel al primăriei Cluj-Napoca.

Contractul de finanțare va fi semnat săptămâna viitoare la București, de Cătălin Coman și reprezentantul Ministerului Mediului.

După această etapă vor fi scoase la licitație lucrările de amenajare pentru închiderea depozitului de deșeuri. Acestea vor dura 12 luni de la emiterea ordinului de începere.

Edilul municipiului Fălticeni arată că implicațiile pentru viitor sunt extrem de importante, pentru că „poluarea și riscul de incendii va fi eliminat complet prin acest proiect, ceea ce înseamnă impact zero asupra mediului”.

Zona va putea fi redată circuitului agricol.

Platforma de gunoi va fi realizată conform standardelor actuale din Uniunea Europeană, iar în preajma acesteia vor fi plantați arbori și vor fi amenajate câteva spații verzi.

ȘTIRI